A logisztikai és beszerzési területen dolgozók az előző évekhez hasonlóan a magyar átlagnál jóval magasabb fizetést vittek haza 2015-ben – derül ki az MLBKT felméréséből, melyrl a Világgazdaság is beszámolt.

A logisztika a topfizetésű területek közé tartozik. Az átlagkeresetek nem sokkal maradnak el a listavezető pénzügyi, biztosítási szféra havi bruttó 494 ezres átlagától vagy az információs és kommunikációs szektorban jellemző hasonló bérezéstől. A KSH adatai szerint tavaly a teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó keresete Magyarországon 247 ezer forint volt. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) nem reprezentatív felmérése alapján a logisztikai és beszerzési területen dolgozók közel háromnegyede (72 százaléka) ennél többet kapott, a bruttó átlag pedig 469 ezer forint volt. A logisztikus szakemberek keresetét nagyban befolyásolja végzettségük, beosztásuk, munkahelyük földrajzi elhelyezkedése, iparági tevékenysége és mérete is.

Budapesten és Pest megyében a fizetések a korábbi évekhez hasonlóan most is 20-30 százalékkal magasabbak az országos átlagnál a logisztika területén. A nagyvállalatoknál dolgozók pedig átlagban 30-50 százalékkal több fizetésre számíthatnak, mint a kkv-knál dolgozó társaik. A legmagasabb fizetéseket az építő- és az autóiparból jelentették a válaszadók, de az átlagosnál jobban fizetik munkavállalóikat a pénzügyi és a biztosítási szférában, a szállodaiparban tevékenykedő vállalatok, valamint a szállítással, raktározással vagy például az üzletvezetési tanácsadással foglalkozó cégek. A tanulás jó befektetésnek számít a logisztika területén is. Az egyetemi végzettség, a mesterdiploma, a doktori fokozat vagy a másoddiploma megszerzése akár bruttó 100-150 ezer forintnyi pluszt jelenthet a hónap végén.

A felmérésben a fizetéseken kívül vizsgálták még a béren kívüli juttatásokat, amelyek valamelyikében szinte minden megkérdezett részesült tavaly. Cafeteriajuttatást a válaszadók háromnegyede kap rendszeresen, beosztottként éves szinten 200-210 ezer forint az átlagos keret, vezetőként ez a csomag jellemzően 300 ezer forint feletti. A nem pénzügyi juttatások között a vállalati laptop-, illetve mobiltelefon-használat a legelterjedtebb. A megkérdezettek 63 százalékának van céges telefonja, 39 százalékuknak pedig notebookjuk – bár jelentős különbségek vannak az egyes beosztási szintek között. Az ellátási lánc területén dolgozók 91 százaléka minden hónapban ugyanannyit visz haza, míg a többieké teljesítményarányosan változik. Az utóbbiakat magasabb béren kívüli juttatásokkal kompenzálják.

Nagy az adatok szórása

Az MLBKT négy éve követi nyomon az ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók fizetését. Az online kérdőíves felmérésben 1089-en vettek részt, az adattisztítást követően 501 választ vettek figyelembe az elemzésnél. A válaszadók összetétele rendkívül heterogén, de nem reprezentatív, ezért az adatok csak tájékoztató jellegűek. Az 501 válaszadó közlése alapján nagyok az eltérések, a szórás meghaladja a 700 ezer forintot. A minta relatív szórása 157 százalék, vagyis a fizetési adatok átlagosan ennyivel térnek el az átlagos, 469 ezer forintos összegtől.

Forrás: Világgazdaság