A pedagógus-szakszervezet szinte szóhoz sem jut az után, hogy a kormány ismertette újabb iskolaállamosítási terveit. A szakszervzet úgy látja, a kormány nagyon várt a tanárlázadás elcsendesedésre, hogy aztán „brutális nyíltsággal tegye egyértelművé: esze ágában sincs engedni a követeléseknek, esze ágában sincs az ország valódi érdekeinek megfelelően átszervezni a közoktatást. Egy dolog számít csupán, hogy mit akar a hatalom.” Decentralizáció helyett további központosítás jön - állapítja meg a PDSZ.

 

Felháborodott közleményben reagált szerdán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormány oktatást érintő, az államosítást csúcsra járató elképzeléseire.

Mint írják, „az ész megáll, és egyhelyben toporog”. A szakszervzet úgy látja, a kormány nagyon várt a tanárlázadás elcsendesedésre, hogy aztán

brutális nyíltsággal tegye egyértelművé: esze ágában sincs engedni a követeléseknek, esze ágában sincs az ország valódi érdekeinek megfelelően átszervezni a közoktatást. Egy dolog számít csupán, hogy mit akar a hatalom.

A PDSZ szerint a hatalom prioritása a kormány számára „megkérdőjelezhetetlen tabu”, és érdekében minden feláldozható – „s a jelek szerint feláldozandó”.

Miközben a kormány még mindig arról beszél, hogy visszavesz a központosításból, valójában recentralizáció történik - folytatják. „A kialakuló irányítási szisztéma a kézből etetés, a marionett-működtetés klasszikus esete. Az iskoláknak felkínált részleges gazdasági és szakmai önállóság csillámpor csupán – érzékelhető és értékelhető következmények nélkül” - fejti ki a szakszervezet.

A PDSZ szerint a 21. században az állam szerepe nem lehet más, mint a közoktatás biztonságos feltételeinek szavatolása. Röviden és egyszerűen fogalmazva a szakmai feltételek megteremtésével együtt oda kell adni a pénzt annak, aki ért hozzá, akarja és tudja, hogyan lehet a kor elvárásainak megfelelő tudáshoz juttatni a diákokat. Ez a skála széles és sokszínű. Lehet szereplője – akár – az állam is - írják.

A PDSZ szerint mindezt a kormány nem érti, ha viszont igen, és mégis így cselekszik, akkor meg még nagyobb a probléma, akkora, hogy akár évtizedekre vetheti vissza Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődését.

„Ez az, amit nem hagyhatunk, s nem is fogunk hagyni! Egyelőre azonban az ész megáll, és egyhelyben toporog…”  - zárja közleményét az érdekképviselet.

Forrás: HVG