A kormány nem a migrációban látja a megoldást a magyar demográfiai válságra, hanem a gyermekvállalás ösztönzésében - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Novák Katalin emlékeztetett rá: Európában és Magyarországon is csökken a népesség, de ennek megoldását a kormány nem a migrációban látja.

Az államtitkár jelezte: a kormány a továbbiakban is a gyermekvállalás ösztönzésével akarja megoldani a demográfiai válságot. Hozzátette: le szeretnénk bontani azokat az akadályokat, amelyek miatt a tervezett gyermekek végül mégsem születnek meg, a kormány ezért jelentős családpolitikai döntéseket hozott az elmúlt években.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy a gyermekvállalás nem kizárólagosan érzelmi döntés, a családok számot vetnek az igénybe vehető támogatásokról és arról, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése.

A kormány azonban számos olyan kedvezményt vezetett be, amellyel csökkenti a gyermekvállalással járó anyagi terheket, példaként említette a házassági adókedvezményt, a gyed extrát, az ingyenes gyermekétkeztetést, a családi otthonteremtési kedvezményt vagy az ingyenes tankönyveket - mondta.

Mint mondta, bíztatónak látja a gyermekszületési statisztikákat, hiszen húsz éve nem született annyi gyermek, mint amennyi most.

Az államtitkár utalt rá: a házasság sok esetben a gyermekvállalás előszobája, és a statisztika szerint jelentős növekedés volt a házasságkötések számában is. Mint mondta, amíg 2002 és 2010 között több mint 20 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, 2010-től folyamatosan nő, és a növekedés több mint 9 százalék, miközben a válások száma csökken.