Érdemes rendszeresen ellenőrizni mindenkinek, hogy munkaadói rendesen fizetik-e utána a járulékait. Még akkor is, ha még nem áll közel a nyugdíjhoz – írja a 168 óra.

Az interneten pár kattintással leellenőrizhető, hogy a nyugdíjjárulék vagy a társadalombiztosítás fizetése megtörtént-e. Ezt az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni. Ehhez előbb regisztrációt kérni,de ezt bárki megtehetni, fizetni nem kell érte – írja a hirado.hu.

Ha kiderül, hogy nem fizetik utánunk a járulékokat, akkor először a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, vagyis a NAV-hoz kell bejelentést tenni. Az adóhatóság ilyen esetben behajtja a meg nem fizetett adót, amit természetesen beszámítanak a nyugdíjba.

A legnagyobb probléma, hogy a nem fizető cégek eltűnnek. A Kosár című műsornak nyilatkozó jogász szerint jellemzően az üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozásoknál, biztonsági, takarító vagy munkaerő-kölcsönző cégeknél gyakori, hogy csak pár hónapra, vagy fél évre jelentik be a munkavállalót, egész egyszerűen nem fizetnek utána, majd eltűnnek.

Az ügyvéd azt tanácsolja, hogy ilyenkor is meg kell tenni a feljelentést. Ha ugyanis ezt nem teszi meg a munkavállaló, jogtalan haszonszerzés róható fel a terhére, és a munkáltató mellett ő is bűncselekmény részesévé válik. Ha ugyanis tudomást szerez arról, hogy a munkaadója nem fizet utána, de nem lép, ő maga is közreműködik a jogsértésben.

Vagyis mindenképpen meg kell tenni a szükséges bejelentéseket. Ezek nem kerülnek pénzbe – sem a büntetőfeljelentés, sem pedig a NAV felé való bejelentés.

Abban az esetben, ha az említett eljárások mellett nem sikerül behajtani a járulékot, polgárjogi kártérítési igény indítható. Ennek azonban már lehetnek költségei.

Forrás: 168 óra