Bővítené a kormány a Gyere haza, fiatal program 100 millió forintos keretét, és a célcsoportot is kiterjeszthetik, amennyiben népszerűnek bizonyul a kezdeményezés – derül ki Tállai András államtitkár közléséből, melyet a Magyar Nemzet is ismertetett. A frissítés sokat lendíthet a programon, tekintve, hogy a jelenlegi feltételek mellett egyelőre mindössze tizenegy külföldről hazatérő fiatalt tudtak elhelyezni a magyar munkaerőpiacon.

Több pénzt is hajlandó áldozni a Gyere haza, fiatal programra az eredetileg előirányzott összegnél a kormány – derül ki Tállai András tájékoztatásából. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára a jobbikos Farkas Gergely képviselőnek adott írásbeli válaszában jelezte, az egyelőre kísérleti programként futó kezdeményezés célcsoportját és a 100 millió forintos költségvetését is tervezik bővíteni a későbbiekben, a tapasztalatok tükrében. – Amennyiben a programra szánt összeget felhasználják, a folytatásához a kormány a szükséges többletforrásokat biztosítani fogja – tette hozzá.

Ismeretes, az áprilisban útjára indított Gyere haza, fiatal elnevezésű program lényege, hogy munkát ajánlanak, fedezik a repülőjegyet, és egy évig havi százezer forintos támogatást adnak a lakhatáshoz azoknak a fiatal szakembereknek, akik hajlandók visszatérni külföldről Magyarországra. A többletforrás és a pályázati feltételek módosítása jól jöhet a programnak, az eddigi részvételi adatokból ugyanis az derül ki, hogy egyelőre nem sikerült tömegeket hazavonzani külföldről. Tállai András tájékoztatása szerint eddig mindössze tizenegy fiatalnak sikerült állást találni itthon.

Az államtitkár az LMP-s Szél Bernadett és Ikotity István kérdésére a részletekről közölte: a programra már több mint kétezren regisztráltak, akik közül 177-en nyújtottak be konkrét csatlakozási kérelmet. (A regisztrációk magas száma kicsit félrevezető, mivel a program honlapját úgy alakították ki, hogy már a munkalehetőségek megtekintéséhez is be kell jelentkezni – a szerk.) – A ténylegesen csatlakozni kívánó 177 fő közül eddig 170 fiatalt közvetítettünk ki munkaadókhoz, esetükben a munkáltatók visszajelzését várjuk. Sikeresen 11 főt közvetítettünk ki magyarországi munkahelyre, és ez a szám minden bizonnyal napról napra növekedni fog – írta Tállai András.

Hozzátette: ezekből az adatokból még nem lehet megítélni a program eredményességét, hiszen a munkáltatók döntéshozatala időigényes, a folyamat estenként akár több hónapot is igénybe vehet. – Fontos, hogy a kitelepülésről szóló döntést sem napok alatt hozták meg az érintettek, így a visszatéréssel kapcsolatban is érdemes türelmesnek lennünk – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a Gyere haza, fiatal programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. összesen nettó 1,55 millió forintot használhat fel az év végéig a pályázattal kapcsolatos online PR-tevékenységekre, amiből június 30-ig nettó 930 ezer forintot költöttek el. A hazatérést fontolgató fiataloknak fontos információ, hogy a diploma nem feltétele a jelentkezésnek, valamilyen szakképesítéssel azonban rendelkezni kell, amennyiben az érintettnek nincs felsőfokú oklevele. Életkori megkötés nincs. Érdemes feltölteni önéletrajzot a program honlapjára (www.gyerehazafiatal.hu) akkor is, ha az adott időpontban épp nincs a kínálatban olyan munka, ami érdekli az illetőt. Az OFA ugyanis felveszi a jelentkezőkkel a kapcsolatot, amint talál olyan céget, amelyik a jelentkező végzettségének, szakmai felkészültségének megfelelő lehet.

Czomba Sándor munkaerő-piaci államtitkár korábban közölte: összesen 350 ezer magyar dolgozik tartósan külföldön, ám a nem reprezentatív felmérések szerint csupán 10 százalékuk tervezi hosszabb távon külföldön az életét. – A kiutazók fele egy év múlva visszatér, mert nem találtja meg a számítását, tehát érdemes póbálkozni a hazacsábítással – mondta az államtitkár a program indításakor.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint a százmilliós keret durván ötven fiatalnak tud érdemi segítséget nyújtani a hazatéréshez. A kormány eddig mintegy félszáz vállalattal kötött együttműködési megállapodást, amelyek hajlandók fogadni a profiljukba illő, megfelelően képzett szakembereket. – Legfőbb célunk, hogy kivándorolt honfitársaink számára lehetőséget kínáljunk arra, hogy Magyarországon színvonalas munkát vállalhassanak, egzisztenciát teremthessenek – fogalmazott korábban a tárcavezető.

Forrás: mno.hu