A cafeteria-rendszer átalakítása helyett a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről beszélt Cseresnyés Péter államtitkár – írja az Origo.

Mindenki arra számított, hogy a kormány ma, május 12-én jelenti be, hogy mi lesz a Szép kártyával, az Erzsébet-utalvánnyal, az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekkel, a munkába járáshoz adható bérletjuttatással, az iskolakezdési támogatással, a lakáshitel-cafeteriával, a bölcsődei szolgáltatásra fordítható juttatásokkal és a sport- és kultúrautalványokkal, vagyis a cafeteriával.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért felelős államtitkár a nagy cafeteriabejelentés helyett csak a kormány munkaerőpiacon elért eredményeiről tartott előadást a Corvinuson. Előadása után a nyomában loholó médiának csak annyit mondott, a kormány még dolgozik az ügyön.

Uniós jogot sért

Újra kell gondolni a cafeteria-rendszert - mondta Orbán Viktor még márciusban. 2016 júniusáig el kell dönteni, hogy mi legyen a béren kívüli juttatásokkal, mivel az Európai Bíróság február végén úgy döntött, hogya magyar cafeteria-rendszer nem egyeztethető össze az uniós joggal.A bíróság szerint sérti az uniós elveket az, hogy külföldi vállalatok nem bocsáthatnak ki Magyarországon Szép kártyát vagy étkezési utalványt. Jelentős változásra kell számítani, sok egyeztetés lesz erről, hogy hogyan tudjuk majd ezt a fizetésekbe beépíteni – mondta a miniszterelnök.

Forrás: Origo