Maradéktalanul betartja a Köznevelési Kerekasztalon tett ígéreteit az Emberi Erőforrások Minisztériuma – közölte a Népszabadság cikkére reagálva a tárca. Az Emmi szerint automatikusan átminősítik a magasabb kategóriába azt a jóval több mint húszezer tanárt, akik sokáig kétségesnek érezhették besorolásukat.

Az oktatási államtitkárság cikkünk nyomán kiadott közleményében úgy pontosította és tette egyértelművé korábbi nyilatkozatát: automatikusan, kérelmezés nélkül véglegesen átkerülnek a pedagógus II. fokozatba azok a tanárok, akik sokáig bizonytalannak tartották, átminősítik-e a magasabb fizetéssel járó kategóriába őket. Mindez az ideiglenesen a pedagógus II. fokozatba tartozókat és azokat a pedagógus I. fokozatban lévőket érinti, akik 2016. szeptember 1-jén hét évre vagy annál kevesebb időre vannak az öregségi nyugdíjkorhatártól, és nem vettek részt minősítési eljáráson. Az átminősítés nettó 12-14 ezer forint fizetésemelést jelent.

A Népszabadság korábban arról írt, hogy a Köznevelési Kerekasztal március 1-jei ülésén Balog Zoltán szakminiszter ígéretet tett: a 2015. január 1-jétől az ideiglenesen a pedagógus II. kategóriába sorolt tanárok, akik feltöltöttek ugyan egy könnyített portfóliót, de a tényleges minősítési eljárásukra nem került sor, minősítési eljárás nélkül, automatikusan maradhatnak a II. kategóriában. Ennek a csoportnak a létszáma nagyjából 12 ezer fő. Azok, akiknek 2013. szeptember 1-jén tíz év vagy annál kevesebb idő volt hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, szintén automatikusan, minősítési nélkül átléphetnek a II. kategóriába. Ez további 16-17 ezer pedagógust érint. A bizonytalanságot az okozta, hogy a miniszteri ígéret még nem jelent meg a vonatkozó kormányrendelet módosításában. A jogszabály változása júniusra várható. Így azonban de facto már a miniszter ígérete van érvényben – de jure viszont a hatályos jogszabály, amely eltér ettől. Az Oktatási Hivatal a jelenleg még hatályos jogszabály értelmében küldte ki a jelentkezési lapokat, hogy aki minősítésre akar jelentkezni, az kitöltve adja be azt. Sok érintett, nyugdíjkorhatárhoz közel álló pedagógus elbizonytalanodott: miért kell minősítésre jelentkeznie, ha a márciusi ígéret szerint automatikusan átkerül a pedagógus II.-be? A Pedagógusok Szakszervezete körlevelében azt javasolta: adják be az érintett tanárok a jelentkezést.

Még a cikkünkhöz szükséges anyaggyűjtés idején sem volt egyértelmű a tárca válasza. Most azonban az oktatásért felelős államtitkárság egyértelműen leszögezte: az ideiglenesen a II. fokozatban lévő mintegy 12 ezer tanár e besorolását automatikusan, minden további minősítési kötelezettség nélkül véglegesítik 2017. január 1-jétől. A nyugdíjkorhatártól 2013. szeptember 1-jén tíz évre, (2016. szeptemberében értelemszerűen már csak hét évre) vagy kevesebb időre lévő, az I. kategóriába tartozó 16-17 ezer tanárt is automatikusan átsorolják a magasabb kategóriába. Nincs jelentősége, hogy most beadtak-e jelentkezési lapot minősítésre, mentesülnek az eljárás alól.

Forrás: Népszabadság

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ