Híradónak nyilatkozó pedagógus szerint teljes a létbizonytalanság, ebben a hónapban már fizetést sem kaptak. A fenntartó annyit közölt: a csökkenő gyereklétszám mellett az oktatáspolitikai folyamatok is közrejátszottak a jelenlegi helyzet kialakulásában – hangzott el a keddi hírműsorban.

A helyi gimnáziumban és az iskolában sem kaptak fizetést a tanárok Mezőcsáton. Egy név nélkül nyilatkozó pedagógus azt mondta: tudomásuk szerint a fenntartó hónapok óta nem fizette az alkalmazottak után a járulékokat, és emiatt a NAV állítólag már inkasszózta az intézmények számláját. Utóbbi értesülést adótitokra hivatkozva nem erősítette meg az adóhatóság.

A tanár azt is mondta: az adóbevalláshoz szükséges papírokat sem kapták meg január 30-ig, akkor derült kik, hogy nem fizetik a járulékokat – van, aki után már szeptember óta.

Az ehavi bért sem fizették ki, és ezzel kapcsolatban tájékoztatást sem kaptak. Teljes a létbizonytalanság – tette hozzá.

A református egyház 2011-ben vette át az iskolák működtetését az önkormányzattól a településen. Tavaly nyáron is baj volt már, akkor hónapokig nem kaptak fizetést a dolgozók, végül az Emmi egyszeri, hatmillió forintos gyorssegélye oldotta meg a problémát.

A Magyar Református Egyház írásban úgy reagált: ahogy egyetlen fenntartó, a református egyház sem független a külső gazdasági és oktatáspolitikai folyamatoktól. Tisztában vannak azzal, hogy a működtetésben lehetnek hibák, azért hozták létre a nevelési előfinanszírozási alapot – azt viszont nem tudni, mit jelent ez pontosan. A mezőcsáti helyzet szerintük egyebek mellett azért alakulhatott ki, mert csökkent a gyermeklétszám, a tankötelezettséget 18 éves korról 16-ra vitték le, és nőttek a kiadások.

Forrás: HVG

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ