A szakmai érdekképviseletek a kormánytól nem kaptak semmilyen írásos anyagot arról, hogy mit tervez a kabinet a cafeteriával jövőre. A kérdés azért izgat minden érdekelt felet, munkáltatókat és munkavállalókat is, mert Orbán Viktor márciusban bejelentette a készpénzesítést, válaszul az Európai Bizottság döntésére, amely a miniszterelnök szerint „szétzúzta” a magyar cafeteria-rendszert. De hogy pontosan mit is ért készpénzesítésen, azt nem mondta el. Azóta is számos találgatás látott napvilágot, hogyan is gondolta vajon ezt, mi változik, mi maradhat, melyik érdekképviselet mit szeretne – írja a 24.hu.

A fő kérdés az, hogy megmaradhatnak-e az eddig megszokott cafateriaelemek. Ugyanis a teljes beszántás is felmerült alternatívaként. A munkavállalók és a munkáltatók azt támogatnák, ha a meglévő elemek zöme megmaradna kedvezményes adózás mellett, bár a kamara pl. simán beáldozná az étkezési utalványt (Erzsébet-utalvány). A Magyar Idők korábbi értesülése szerint megmaradhat a SZÉP-kártya. De masszívan tartja magát a készpénzesítéssel létrejövő kettős bérrendszer elmélete is. Meg a titkolózás.

Ha a kedden benyújtott adótörvény tervezetét nézzük, abból erre vonatkozóan nem derül ki semmi, ahogy ezt Fata László cafeteria-szakértő is megerősítette lapunknak. Márpedig ha a cafeteria változik, annak nyoma kellene, hogy legyen az adótörvény tervezetében. De egy-két jogtechnikai módosításon kívül csak a következő extra változások találhatóak, amelyek egyébként kedvező változást jelentenének.

Így változhat jövőre a cafeteria – egyelőre

Jelentősen növekedhet a munkába járás költségtérítése. Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül 9 forint/km költségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték 15 forint/km értékre növekedne az új javaslat szerint.

Aki majd 2017-ben vizsgálja meg a lakáscafeteria adómentességének feltételeit, annak is érdemes lehet követni a változásokat. A tervezet szerint – amennyiben azt elfogadják  – másként kell majd számolni a méltányolható lakásméretet: egy-két személyre legfeljebb háromszobás, három-négy személyre legfeljebb négyszobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek. Minden további személy esetében pedig egy lakószobával nőne az adómentesen támogatható lakásméret. Ez egyébként jó hír lenne a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok – emlékeztetett a cafeteria-szakértő. Azonban a tervezetben nem szerepel a fél szoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának. Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.

Jöhet az albérleti támogatás. Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhetne a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.

A készpénzesítésről azonban nem talált semmit Fata László sem. Tippje szerint esetleg későbbi módosító javaslattal érkezik majd, hogy mit terveznek ezen a téren. Megnéztük, az adótörvényhez eddig még nem adtak be módosító javaslatot, tehát innen sem tudtunk meg semmit.

Csütörtökön fellebbenhet a fátyol?

Kaptunk a napokban egy konferencia-meghívót az Objektív Kutató Intézettől, adózás és foglalkoztatáspolitika témájában, csütörtökre. A beharangozó szerint a konferencia tudományos igényességgel járja körül a cafeteria gyakorlati kérdéseit adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai szempontból, legnagyobb érdeklődésre azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium cafeteria átalakítására vonatkozó bejelentése tarthat számot. Az NGM részéről többek között Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár fog előadni, Ösztönzők a foglalkoztatáspolitikában címmel.

Felhívtuk a szervezőt, hogy vajon arról van-e szó, amire gondoltunk. Azt a választ kaptuk, hogy elvileg Cseresnyés Péter előadásában beszélhet arról, hogy mi is a terv a cafeteriával, a cafeteria készpénzesítésével.

A VOSZ továbbra sem tud semmit

Megkerestük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkárát, Dávid Ferencet is, neki van-e új információja a cafeteria tervezett változtatásáról, de azt válaszolta, hogy nincs. Megismételte, amit korábban mondott, hogy a VOSZ álláspontja szerint a Széchenyi-pihenőkártyát mindenképpen meg kellene tartani, ahogy az Erzsébet-utalványt is, de korszerűsített, elektronikus formában, a SZÉP-kártya egyik zsebeként (a szállásfoglalás, vendéglátás, illetve szabadidős alszámla mellé negyedikként javasolják betenni), valamint a munkáltatók által fizethető önkéntes pénztári juttatások kedvezményes adózását szintén.

Írásos anyagot továbbra sem kaptak arról, mit tervez a kormány. A konferenciáról pedig tőlünk hallott először.

Forrás: 24.hu