Aki nem tudja kifizetni a 100 százalékos bérpótlékot az alkalmazottaknak vasárnapra, annak nem is éri meg kinyitni – mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint muszáj máshogy osztozni a profiton a kereskedelemben, mint eddig. Szakszervezetekkel együtt ajánlást fogalmaztak meg, hátha akkor a kormány is hajlandó tárgyalni. Egyelőre ugyanis nem volt ilyen megkeresés – írja a Piac és Profit.

A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos a múlt hét elején azt mondta, szeptemberben rendezik a kereskedelmi dolgozóknak a vasárnapi újranyitás miatt kialakult helyzetét, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter pedig május 4-ei levelében arról tájékoztatta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökét, hogy tárgyal a KASZ petíciójába foglalt követelésekről.

A Pénzcentrum információi szerint a fix vasárnapi bérpótlék helyett sávos rendszerrel rendezné a kormány a kereskedelmi dolgozók helyzetét. A lap iparági forrásokra hivatkozva azt közölte, kormányzati szinten, a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék mellett felmerült már a hét utolsó napjára vonatkozó 150 százalékos, 200 százalékos bérpótlék is, de az is, hogy fix helyett inkább progresszív, azaz sávos vasárnapi bérpótlékot vezessenek be.  Ez azt jelentené, hogy a vasárnapi bérpótlék időarányosan nőne, a reggeli nyitáskor például még 50 százalék plusz járna a dolgozóknak, déltől viszont már 200 százalék, délután 2-től pedig akár ennek a többszöröse is. A boltoknak ez komoly érvágást jelentene, így többségük nagy valószínűséggel vasárnap délben bezárna.

Nem tűr halasztást

Az ügy egyelőre politikai csatározás témájává vált, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ)  főtitkárának korábbi nyilatkozata szerint a sávos bérpótlékról egy szakmai szervezetet sem kérdeztek meg. Megerősítette a Piac & Profit kérdésére Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára is, hogy csak „kósza pletykákat” tudnak a sávos bérpótlék ötletéről. A tervről sem hivatalos bejelentés, sem tárgyalási megkeresés nem volt. Pedig a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos szabályozás tisztázása és átalakítása nem várhat szeptemberig, fontos lenne a nyári szezon előtt rendezni a kérdéseket a szakember szerint.

Nem csak a pénz számít

A VOSZ a Magyar Szakszervezetek Szövetségével és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájával együtt ajánlást tett közzé az esetleges tárgyalások megalapozására, amelyben a vasárnapi bérpótlék 100%-ra emelését javasolják a kereskedelemben.  Az aláírók szerint ugyanakkor a magasabb kereseti lehetőség mellett nagyon fontos lenne a több pihenőnap biztosítása is, ezért bérkiegészítés mellett a javaslat a munkaszervezésre vonatkozó előírások változtatásával is foglalkozik. A jelenlegi 1 helyett 2 vasárnapi pihenőnapot biztosítanának a munkavállalók számára, a kötelező vasárnapi munkavégzést évi 12 napban korlátoznák. E fölött a vasárnapi munkavégzésre csak a munkáltató és munkavállaló közös megegyezésével kerülhetne sor, a gyermekét egyedül nevelő szülő pedig kizárólag saját kérésére lenne beosztható vasárnap.

Az ajánlás elemei összességében plusz munkaerő felvételét tennék szükségessé, így annak munkaerő-piaci szempontból is pozitív hatása lenne – tette hozzá Dávid Ferenc.

Forrás: Piac és Profit

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ