Kiakadtak a tanárok az etikai kódex tervezete ellen. Az állam a többi közt abba is beleszólna, hogyan öltözködjenek. A protokoll szakértő szerint valóban nem mindegy, hogy a pedagógus milyen ruházatban adja át tudását diákjainak. Béla, a zenetanár viszont Hoffmann Rózsát küldené el stílustanácsadásra.

„Évek óta színes nadrágokban tanítok és egy ideig raszta volt a hajam. Nem tudom pontosan megmondani, hogy ez eléggé kifejezi-e a hivatásom rangját."

Ezt egy vidéki zenetanár mondta a Hír24-nek. Béla 17 éve tanít ének-zenét. Hol általános, hol középiskolában és nagyon jóban van a diákjaival, annyira, hogy tegezik. Azt mondja, elnézve Hoffmann Rózsa ruháit, nincs meglepve azon, hogy a pedagóguskar vezetői ugyanezt a vonalat erőltetnék.

„Rózsa asszony, és ezzel nem akarom megbántani, de a diákjaim szerint is úgy öltözik, mint Dolores Umbridge. Ha ez fejezi ki a legjobban a hivatása rangját, akkor erős bennem a félelem, hogy lesz-e valaha is rangos politikusunk."

Diszkriminatív

Korábban Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: leginkább amiatt aggódnak, hogy a tervezett előírások túl általánosak, nehéz például megfogalmazni, hogy mit jelent az, hogy a pedagógusnak a feladatát az alaptörvénnyel összhangban kell teljesítenie. „Nem szerencsés, hogy a hatalom által helyesnek ítélt viselkedési formákat a tervezet szerint a tanárok magánéletére is kiterjesztenék" – tette hozzá.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője úgy fogalmazott: ilyen etikai kódexre biztosan nincs szükség, a jelenlegi törvények morális szempontból is kellően szabályozzák a tanárok tevékenységét. Ráadásul diszkriminatív is a dokumentum, mert csak az állami és önkormányzati fenntartású iskolák dolgozóira vonatkozik.

„Szilárd világnézeti meggyőződéssel rendelkezik"

A vidéki zenetanár szerint az egész kódex tele van általános hülyeségekkel. Nem érti, hogy miért kell olyan passzusokat beleírni egy egyébként kötelező kódexbe, hogy „a pedagógus gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér". Ez természetes. És reméli, hogy ezzel minden ember így van.

Az hogy „szilárd világnézeti meggyőződéssel rendelkezik" a pedagógus, az pedig végkép értelmezhetetlen a számomra – mondja a negyvenes tanár.

„Az én világnézetem, alapvetően hatalomellenes. De az elmúlt 25 évben, mivel lett három gyerekem és teljesen más életet élek, mint 17 évesen, sok apró változás jött a világnézetembe. Ezek szerint ez nem egy szilárd világnézet. Most akkor én nem vagyok jó tanár?"

A szabály az szabály

Görög Ibolya 1987-től a Parlamentben működő Miniszterelnöki Hivatal protokollosa. Hét miniszterelnököt is szolgált. Karrierje során rengeteg állam- és kormányfő, miniszter, nagykövet, diplomata látogatását bonyolította le, emellett irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Ha valaki, akkor ő valóban ért ahhoz, hogy az öltözködés milyen hatással van a megítélésünkre. Szerinte azonban nincs nagy baj a „külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját" passzussal.

„Az emberek 40 alatt azt hiszik, hogy azt veszek fel, amit akarok, mert az agyam számít. De amikor át akarom adni a tudást, akkor számít, hogy az, aki kapja, az el is hiszi-e. Mert egy rendezettebb külső, rendezettebb agyat takar egy átlagembernek."

A tanári hitelesség

Béla azonban ezzel nem egészen ért egyet.

„A tanári hitelesség nem ezen múlik. Azon, hogy a saját emberi hitelességemet tudom-e képviselni a gyerekek előtt. És pont ez baj az egész kódexszel, hogy eszerint, csak az a jó pedagógus, aki azt a fajta esztétikai és emberi minőséget képviseli, ami 50 éve volt divat. De 2015 van. És ez már a XXI. század."

Kerestük a Kliket, hogy volt-e panasz a pedagógusok viseletére. Cikkünk megjelenésésig nem válaszoltak. Mint, ahogyan kerestük a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, Horváth Pétert is, de ő meg azt mondta, most nyaral.

Kódexet írni kötelező volt: ezt a köznevelési törvény írta elő. Ez az etikai kódex azonban egyelőre tervezet. Október 4-ig várja a Nemzeti Pedagógus Kar a véleményeket, a végső verziót pedig a novemberi országos küldöttgyűlés hagyja jóvá, nem az elnök.

Forrás: hir24.hu