Az állami szférában dolgozók számának csökkentése növelné az ország versenyképességét – hangsúlyozta Lázár János, aki szerint nagyon magas a közszférában dolgozók száma – írja a Magyar Idők.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara csütörtöki budapesti rendezvényén emlékeztetett: a mintegy 4,3 millió magyarországi munkavállalóból csaknem egymilliót a közszféra alkalmaz, az állami tulajdonú cégeknél hozzávetőleg 300 ezren dolgoznak.

Kiemelte: annak ellenére, hogy az állam pénzügyei rendben vannak, az ország, az állam versenyképessége nem nőtt az elmúlt években, aminek részben strukturális okai vannak. Javítani kell a gazdaság, a magyar állam, sőt a társadalom versenyképességét is – tette hozzá.

A versenyképesség és a gazdasági növekedés fenntartása, javítása a következő évek két legfontosabb feladata – fogalmazott Lázár János.

Ebben kiemelt szerepe van a foglalkoztatásnak is, 2010 óta jelentősen emelkedett a foglalkoztatottak aránya, a 2010-es 54 százalékról napjainkra 65 százalékra emelkedett a hányaduk a 15-64 éves korosztályban – mutatott rá Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszéde elején tolmácsolta a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tagvállalatai vezetőinek Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét. Kiemelte: Magyarország a németekre, az itteni német befektetőkre mindig is barátként tekintett, Magyarországon kívül sehol annyira nem érdeklődnek a magyarországi aktuális politikai és gazdasági helyzet iránt, mint Németországban.

A miniszter szólt arról, hogy Magyarországon az állam konszolidációja az elmúlt években lezajlott, a költségvetés egyensúlyban van, de az állam versenyképességén javítani kell, egyre inkább meg kell valósítani a szolgáltató állam, a szolgáltató központi intézmények koncepcióját.

Ehhez kultúraváltásra van szükség a közigazgatásban, a közszolgáltatás területén – mutatott rá a miniszter, hozzátéve: el kell érni a közigazgatásban is a teljesítmények valódi mérését, ami az állami szférában még nem evidencia, ellentétben a versenyszférával. A szolgáltatások minőségének javítását eredményezi majd a közszféra háttérintézményi rendszerének átalakítása is – fűzte hozzá.

Lázár János kiemelte: a szolgáltatások minőségét nagymértékben javítani fogja, hogy a jövőben a közszférában is egyre jobban elterjed a digitalizáció, amely hozzásegít majd az állami szféra karcsúsításához is. A következő években mintegy 300 ezer alkalmazottal kellene csökkenteni a közszférában dolgozók létszámát.

Rámutatott: a versenyképesség javításán azért kell már most gondolkodni, mert egyelőre nem tudni, hogy 2020, a mostani uniós költségvetési ciklus zárása után mennyi uniós forrás áll majd rendelkezésre, és milyen formában – utalt rá Lázár János.

A versenyképesség erősítését célozza az is, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban a magyar kormány az EU-s pénzek 60 százalékát a gazdaság, a kis- és középvállalkozások támogatására kívánja fordítani – emlékeztetett.

Lázár János szólt arról, hogy az ország demográfiai folyamatain is javítani kell, mert a hazai statisztikák szerint évente mintegy 130 ezren halnak meg, ezzel szemben csupán 90 ezer gyermek születik.

A miniszter utalt rá: ebben vitánk van a vezető nyugati államokkal, mert ők inkább a bevándorláspolitikával, míg Magyarország a családok gyermeknevelésre ösztönzésével igyekszik megoldani a problémát.

Forrás: Magyar Idők