Július 1-jétől ingyenes lesz a kötelező lakossági kéményseprés, amit a második félévtől a katasztrófavédelem vesz át az ország mintegy 40 százalékában. A közületek és cégek számára azonban fizetős marad a szolgáltatás – erősítette meg a 168 Óra Online kérdésére Mukics Dániel tűzoltó őrnagy.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) helyettes szóvivője elmondta: július 1-jétől a katasztrófavédelem veszi át a kéményseprő-szolgáltatást ott, ahol ezt a feladatot az önkormányzatok nem vállalták.

A lakosság a változásból semmit nem fog érzékelni, a jövőben is szakképzettséggel rendelkező kéményseprők fogják a sormunkát elvégezni. Az újdonság, hogy az évi egyszeri kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás ezentúl ingyenes lesz. A katasztrófavédelem költségeit az állam állja.

Azok az önkormányzatok, amelyek nem mondják fel a lejárat előtt lakossági szolgáltatási szerződésüket, július 1-jétől saját forrásból kötelesek kifizetni a szolgáltatóknak a lakossági ellátási költségeit.

Az ingatlantulajdonosok ezentúl is értesítést kapnak majd a tervezett kéményellenőrzés időpontjáról. Akár a katasztrófavédelem, akár az önkormányzat végzi a szolgáltatást, csak az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban lesz térítésmentes az ellenőrzés. A harmadik időpontban kiszállási és vizsgálati díjat kell fizetnie az ingatlan használójának. De akkor is csak a szolgáltatás teljes árának 30 százalékát.

Magyarországon jelenleg 4,6 millió kéményt tartanak nyilván, ebből mintegy 1,8 millió kezelése kerül át a katasztrófavédelemhez – közölte Mukics Dániel, aki azt is elmondta: mintegy hétszáz kéményseprő jelentkezett az áprilisi határidőig az OKF-nél. Közülük 450 szakembert vesznek fel első lépcsőben: 350 szakmunkást és 100 mestert.

Információink szerint a mestervizsgával rendelkező kéményseprők bruttó 360 ezer forintos átlagbérrel, a kéményseprő szakmunkások pedig bruttó 230 ezer forintos átlagfizetéssel és egyéb juttatásokkal kezdhetik meg a munkát a katasztrófavédelemnél. A fizetésük fix bér, azt nem jutalékos rendszerben fogják megkapni. A fix bérük mellett évi bruttó 200 ezer forint béren kívüli juttatásra és a munkába járási költségeik megtérítésére is számíthatnak a katasztrófavédelemnél dolgozó kéményseprők.

Forrás: 168 óra