Kevésbé szolgálhatunk jó hírrel annak, akinek már nagyon (m)elege van: egész héten kijut a forróságból. A munkagépeken, az éltesebb buszokon illetve a büfékben ötven fok alatti hőmérséklet nem igen mérhető – írja a kemma.hu.

A szokásos reggeli értekezletünkön mesélte kollégám, valaki napon felejtett okostelefonja annyira felforrósodott, hogy a készülék már nem bírta sokáig: egyszerűen felrobbant. Az újságíró majdnem így járt tegnap, a hőségriport kezdetén. A készülék pár perc alatt annyi D-vitamint kapott, hogy az érintőképernyője felmondta a szolgálatot. Tegnap, miként már napok óta, 35 celsiusra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Mindezt persze árnyékban.
 
  Utunk Tatabánya Vértesszőlőshöz közeli határába vezetett. Több tonnás dózer rendezi a terepet. Ugyan egyik munkás sem erősítette meg, igen éltes masináról van szó. Olyan, amiben a vezető igencsak megsínyli, ha több órás elfoglaltsága akad. Alsó hangon hőgutát kap.
 
  István a hőség ellen vállra vetett pólóval és több liternyi folyadékkal védekezik. Persze, mint mondja percek alatt felforr a frissítő. Melegben pedig a melegvíz nem enyhít semmin. Áll a levegő és akkora a por, mintha sivatagban járnánk. Nem csoda, hogy a beszédtől is elment minden kedv. Mindenki teszi a dolgát. Egyedül egy szál cigaretta jelenti számukra a mentsvárat. Akkor ugyanis van pár perces szabadidejük.
 
   Pár percük a buszra váróknak is akad. Itt már közlékenyebbek az emberek. Érthető, hiszen árnyékba tudnak húzódni. Pár fokkal hűvösebb a helyzet. Sára és férje mindezt nagyon nehezen viseli. Nyergesújfaluról indultak még reggel. Aztán Komáromban jártak végül a tatabányai autóbusz állomáson futottunk velük össze. Hazafelé tartanak.
 
  – Nem elég, hogy kétnaponta járok orvoshoz a lábam miatt, még ez a hőség is... Már vagy fél órája várunk az esztergomi buszra. Alig lehet kibírni ezt a nagy meleget. Hiába hoztam vizet, már majdnem elfogyott, ugye papa? – várja a megerősítést férjétől.
 
  Az idős házaspár számára nem jó hír, hogy kevésbé modern busz indul. Hatalmas ablakok, műbőr ülés – az a combhoz simulós fajta. Dacára annak, hogy a helyi közlekedési vállalat igyekszik a legjobb buszokat indítani, sajnos nem minden jármű hadra fogható. Marad a nyitott tetőtér. Szerencsére tanszünet van. Ilyenkor az utasok száma megcsappan, így a másfél órás út rövidebbnek tűnhet. Már azzal is kellemes percek nyerhetőek, hogy a busz útját nem kell minden megállóban megszakítani és a kialakult menetszél kellően hűti tovább az utasteret.
 
  A hőségben mindenkinek akad egy kis sütnivalója. Nem a hőség elleni védekezésre kell gondolni, inkább a büfékre. Rántott ponty, sült hekk és kolbász, halászlé, sült krumpli, hamburger, gyros tál... Mind olyan étel, ami frissen sült illetve főtt, és kapható a Csónakázó tó büfében. Ez azt jelenti, hogy az épületben rekkenő a hőség, ráadásul akkor kezdenek sütni, amikor odakint a legnagyobb a forróság. Délben. Egészen este kilenc óráig.
 
  – A konyhában mértünk már 53 fokot is. Mit tudunk tenni? Rengeteg vizet iszunk és időnként váltjuk egymást. Számunkra felüdülést jelent az a negyed óra, amikor kimehetünk a 35 fokba – mondja mosolyogva a büfé tulajdonosa, aki ugyanúgy kiveszi részét a munkából mint a többi hat alkalmazott.
 
  Elmondta azt is, hogy a hőség miatt kifejezetten ügyelnek két-és négylábúra is. Például egy-két jó szóval, hideg vízzel és árnyékba húzott padokkal szolgálnak azoknak, akik elsétálnak előttük és jól láthatóan megviseltek a napon töltött percek miatt. Csakúgy mint az állatok számára. Külön műanyag edénnyel készültek arra az esetre, ha szomjas négylábúval találkoznak. Ez várja a vendégeket, az eladót pedig? A nem kívánt fogyókúra...

Havas tájat nézzünk nagy melegben

Bármilyen különös, de Afganisztánból hazatérő, égési sérüléseket szenvedett katonáknál próbálták ki azt a módszert, hogy az igen fájdalmas kezelések során egy virtuális valóság-sisakhoz hasonló szerkezet segítségével téli, békés, havas tájakat mutattak nekik, a fülhallgatóból pedig a téli szél zaját hallották. A módszer bevált, a katonák fájdalom- és hőérzete valamelyest csökkent a kezelések során. Ha tehát már szédelgünk a melegtől, keressünk egy szép havas-jeges videót.

  De nem csak nekünk lehet melegünk! A napon álló autóban nagyon hamar 50 fok fölé is mehet a hőmérséklet, ezért indulás előtt érdemes a következő trükkel száműzni a forró levegőt az utastérből: húzzuk le az ablakot az egyik oldalon, majd a másik oldalon lévő ajtót négyszer ötször csukjuk be és tárjuk ki újra. Ezzel „kiszívjuk" a forró levegőt, a lehúzott ablakon keresztül pedig beszívódik a kevésbé meleg, így egy fokkal elviselhetőbb lesz az indulás, és talán nem ájulunk el, amíg bekapcsol a légkondi. Erre kevesen gondolnak, de az egész nap bekapcsolt számítógép is hozzájárul a lakás felmelegítéséhez. Ez főleg a régi, asztali gépekre igaz, de egy elhanyagolt laptop is rendesen át tud forrósodni, ha a ventilátor hűtőrácsát már eltömték a porcicák. Ha régebbi, melegedős laptopunk van, a két széle alá tegyünk egy-egy könyvet, vagy más támasztékot, hogy a gép alatt is mozoghasson a levegő.

Forrás: kemma.hu