Jelentős informatikai fejlesztésre sarkallnák saját dolgozóik is a magyar kis- és közepes vállalatokat. A felhőszolgáltatások alkalmazása nem csak megkönnyíti a munkát, de növeli az alkalmazottak elégedettségét és a cégek hatékonyságát is. Ám miközben lassan eltűnik a munkahely és az otthon közötti különbség, a Microsoft európai kkv felmérése szerint a hazai kkv-k jelentősen lemaradtak a modern technológiák alkalmazásában – írja a Piac és Profit.

A magyar kis és középvállalkozások (kkv) munkatársainak több mint a fele szerint javítana cégük ügyfeleinek kiszolgálásán illetve növelné az ügyfelek elégedettségét, amennyiben a társaság befektetne a legújabb IT technológiákba. Egynegyedük úgy véli, a munkatársak produktivitásán látszódnának azonnal a beruházás eredményei – derül ki a Microsoft megbízásából, negyedik alkalommal elkészített európai kkv felmérésből. Az ezredforduló utáni legnagyobb kkv-kutatás során a kontinens 16 országában tárták fel miként alkalmazzák a korszerű technológiát a munkahelyükön, az otthonukban és minden más helyen a kkv-k munkatársai.
 
  A válaszokból kiderül: a munkavállalók pontosan érzékelik, hogy hazánkban a modern megoldások alkalmazásában jelentős a lemaradás, és tisztában vannak azzal is, hogy ez csökkenti saját vállalatuk versenyképességét is. A válaszadók 35 százaléka szerint az új technológiák használatával a vállalat gyorsabban növekedhetne, míg 39 százalék értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a cég sokat spórolhatna, ha modernizálná a működését. A válaszadók 27 százaléka szerint a modern technológiák alkalmazásával a belső kommunikáció is sokat javulna, míg egynegyedük véli úgy, hogy ezekkel a megoldásokkal a mindennapi munka hatékonysága lenne jobb. A magyar munkavállalók különösen fontosnak érzik az adatok biztonságát is: míg a hazai válaszadók 26 százaléka emelte ki, hogy az új technológiák alkalmazása emeli a biztonságot, addig az európai felmérésben ezt átlagosan csak 16 százalék tartotta fontosnak.
 
  A felmérés során a munkavállalóknak mindössze 17 százaléka mondta azt, hogy vállalata, „szinte" papírmentesen működik, sok online és automatizált folyamatot működtetve. A válaszadók 41 százaléka szerint éppen zajlik a munkafolyamatok továbbfejlesztése az internetes technológia alkalmazásával. Ezzel szemben a dolgozók közel harmada (31 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy még mindig sok papírt használnak, és elsősorban offline folyamatokat működtetnek. A lemaradás mértékét mutatja, hogy a magyar munkavállalók 79 százaléka szerint azért érdemes az irodában dolgozni, mert a távoli munkavégzésnek nincsenek meg a feltételei, míg Európában csak a munkavállalók 59 százaléka vélekedik így.
 
  A magyar munkavállalók 29 százaléka használja a saját mobil telefonját munkára, és csupán 16 százalék kapott vállalati okostelefont. A nagy többség helyhez van kötve Magyarországon: 54 százalékuk a munkaadó tulajdonában lévő asztali számítógépet, 26 százalékuk pedig – szintén a munkaadó által biztosított – laptopot használ a napi munkához. A tablet munkahelyi alkalmazása egyáltalán nem jellemző Magyarországon (9 százalék említette csupán), miközben az Európai átlag ennél jóval magasabb (22 százalékos). Az eszközök használatában az olasz kisvállalkozások alkalmazottjai mutatták a legnagyobb rugalmasságot: közel egyötödük (19 százalék) használ négyféle eszközt (asztali számítógépet, laptopot, okostelefont és tabletet is) a munkája során, ám a görög (17 százalék), a spanyol (15 százalék) és a svájci (15 százalék) munkavállalók körében is jóval elterjedtebb ez, mint általában. A csehek (5 százalék) és a magyarok (4 százalék) körében a legkisebb a valószínűsége mind a négy eszköz együttes munkahelyi használatának.Vass Gábor, a Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója szerint a technológiai fejlődés miatt egyre inkább elmosódik a határ a munkahely és az otthon, a céges eszközök és a saját gépek között. „A Gartner előrejelzése szerint 2017-re a munkaadók fele elvárja majd az alkalmazottól, hogy a saját eszközeit munkavégzés céljára is használja. Ám a Microsoft kutatása kimutatta azt is, hogy ez fordítva is működik: a magyar kis és középvállalkozásoknál a hivatali eszközöket magáncélra is igénybe lehet venni." – hangsúlyozta az igazgató. A kkv-alkalmazottak 67 százaléka mondta például azt, hogy a főnöke nem tiltja a személyes ügyek intézését munkaidőben (és ezzel a lehetőséggel minden nap él is), míg hasonlóan nagy arányuk nyilatkozott úgy, hogy szabadidejében is foglalkozik a munkájával. A dolgozók 17 százaléka inkább reggel végzi el a fontos munkákat, 14 százalékuk éjszaka, lefekvés előtt, 28 százalékuk pedig a szabadsága alatt is dolgozik. A főnökök az EU más országaiban is engedékenyek: átlagosan az európai munkavállalók 63 százaléka intézhet magánügyeket munkaidőben, a leginkább engedékenyek a norvégek és a finnek (73 százalékkal), míg a legszigorúbbak az olasz munkaadók (52 százalék).
 
  „Most már a kis és közepes cégek életében is megjelentek azok az igények, amelyek a felhőtechnológia alkalmazását teszik szükségessé" – emelte ki Vass Gábor. A Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója úgy véli, a költséghatékonyság mellett a mobilitás iránti igény is egyre magasabb, hiszen a munkatársaknak szükségük van arra, hogy bárhonnan, bármilyen eszközről könnyedén elérjék a munkájukhoz szükséges dokumentumokat és alkalmazásokat.
 
  A felmérés szerint ma a többség e-mailben hazaküldi a munkát, majd beküldi a céghez az eredményt, míg tízből csak ketten használnak az azonnali megosztást is lehetővé tevő felhőszolgáltatásokat. Pedig ezek előnyei kézzelfoghatóak. Az építési generálkivitelezéssel foglalkozó Merkbau Kft. például a SharePoint Online alkalmazás segítségével nem csak jól tervezhetővé, átláthatóvá és ellenőrizhetővé tette munkafolyamatait, de a „felhőbe költöző" projektdokumentáció bárhol és bármikor elérhetővé vált a munkatársai számára. Ezért ma már nincs szükség levelezgetésre, telefonálgatásra ahhoz, hogy a legaktuálisabb dokumentumokat a dolgozók elérjék. Így sikerült jobban bevonni a közös munkába a távol, például Németországban dolgozó kollégákat is.
 
Forrás: Piac és Profit