Választásoktól és kormányoktól független, a betegek biztonságát garantáló, kiszámítható forrásokra van szükség az egészségügyben - mondta Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke kedden az M1-en - írja az Index.

 

A ReSzaSz az alaptörvényben rögzítené az egészségügyi közkiadások minimumát, ami szerintük a mindenkori nemzeti össztermék 6 százalékának megfelelő összeg kell legyen.

Dénes Tamás elnök korábbi közleményében azt írta, a szakszervezet fontos előrelépésnek tekinti az egészségügyben tervezett bérrendezést, emellett azonban a betegbiztonság fontosságát is hangsúlyozzák. Úgy vélik, ameddig a szükséges forrás nem áll rendelkezésre, addig az egészségügyi rendszer képtelen jobb teljesítményre, és a jövőben is igazak lesznek azok az állítások, hogy
Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedésekben, vagy hogy a születéskor várható élettartam Magyarországon az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A ReSzaSz által idézett adatokból kiderül még, hogy:

- Magyarországon az EU-átlagnál háromszor nagyobb esélyünk van, hogy érszűkület szövődményei miatt levágják a lábunkat.
- Magyarországon több mint háromszázezer embernek kétszer akkora esélye van a korai, 65 év alatti halálozásra, mert nincs megfelelő alapellátása. Ez a szám 2025-re elérheti a több mint 4 millió állampolgárt.
- A kezelhető betegségekből eredő halálozások rangsorának az egyik legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban

További adatokat a magyar egészségügy lesújtó állapotáról a legutóbbi OECD-jelentés kapcsán szedtünk össze.