A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) az alaptörvényben rögzítené az egészségügyi közkiadások minimumát, ami szerintük a mindenkori nemzeti össztermék 6 százalékának megfelelő összeg kell legyen - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

 

Dénes Tamás elnök az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a szakszervezet fontos előrelépésnek tekinti az egészségügyben tervezett bérrendezést, emellett azonban a betegbiztonság fontosságát is hangsúlyozzák, és - mint írják - az ehhez szükséges költségvetési forrásnak mindig, kiszámíthatóan rendelkezésre kell állnia. A ReSzaSz arra kéri az összes parlamenti pártot, hogy támogassák javaslatunkat.

Úgy vélik, ameddig a szükséges forrás nem áll rendelkezésre, addig az egészségügyi rendszer képtelen jobb teljesítményre, és a jövőben is igazak lesznek azok az állítások, hogy Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedésekben, vagy hogy a születéskor várható élettartam Magyarországon az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A jelenlegi 3,9 százalékos GDP-részesedés annak ellenére, hogy az egészségügyben dolgozók erejükön felül teljesítenek, nem elegendő - írták, egyben arra kérnek mindenkit, hogy támogassa a ReSzaSz "emberi konzultációját" az egészségügyről, és írja alá az ezzel kapcsolatos petíciót.