A közösségi közlekedésről szóló parlamenti vitanap megrendezését szorgalmazza a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSz) - szerepel abban a nyílt felhívásban, amelyet a szakszervezet a parlamenti pártok képviselőihez címzett.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a széleskörű társadalmi és szakmai részvétellel megtartandó vitanapra azért van szükség, mert a közúti közösségi közlekedés társaságai egyre „nyomasztóbb" körülmények között kénytelenek szolgáltatni.

    Kiemelik, hogy krónikussá vált a gépkocsivezetői hiány az ágazatban, amit a nemzetgazdasági átlagnál alacsonyabb keresetek, a gépkocsivezetői vizsga megszerzésének magas költségei, valamint a jövőkép hiánya idéz elő. A szakszervezet szerint a helyzet annyira súlyos, hogy gyors megoldás hiányában számottevő járatkimaradással kell szembenézni.

    A KMSz a közleményben hangsúlyozza: a Volán-cégek MÁV-ba olvasztása a közlekedési szakszervezetek és a Volánok szolgáltatásait igénybe vevők heves ellenállását váltaná ki. Horváth László, a KMSz alelnöke az MTI érdeklődésére közölte: ebben az esetben egy olyan vállalat veszítené el önállóságát, amely több évtizede megfelelő színvonalon szolgáltat. A helyközi utasforgalom 70 százalékát a Volán-cégek bonyolítják - mutatott rá. Az alelnök szerint lehet szó a két vállalat tevékenységének jobb összehangolásáról, ami véleménye szerint szükséges is, azonban a beolvasztás nem biztos, hogy időszerű lenne.

    Az érdekvédők tájékoztatása szerint a 2017. évi piacnyitás nagy vesztesei lesznek a megalakult közlekedési központok, amennyiben nem kezdődik meg a jármű-modernizációs program. Ezek a társaságok a mostani járműparkjukkal pályára sem léphetnek a piac-liberalizáció versenyében - írják.

    A városok döntő többségében még a Volán-cégek szolgáltatnak, ahol a finanszírozási kérdések rendezése nélkül sem a megrendelő önkormányzatok, sem a Volán-társaságok nem lesznek képesek a fenntartható fejlődés pályájára állítani és megtartani a szolgáltatás színvonalát. A színvonal csökkenése magában hordozza az utasszám markáns visszaesését, ami alaposan veszélyezteti a Volános munkahelyek biztonságát - fejti ki a KMSz a közleményben.