Az oktatási államtitkár nem tartja a tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat. Palkovics László pénteken egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: folytatódnak az egyeztetések, legközelebb hétfőn ül asztalhoz az oktatási államtitkárság a pedagógusok sztrájkbizottságával. Online fogadóóráján később közölte, a sztrájk miatt elmaradt órákat nem kell pótolni, csak a tananyagot.

 

Az oktatási államtitkár a délelőtti sajtótájékoztatón a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk kapcsán azt mondta: egy bejelentett sztrájk legitim dolog, akik nem ehhez csatlakoznak, hanem a tiltakozás valamilyen más formáját választják, az munkajogi kérdés.

Péntek reggel 8-tól 10-ig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett a köznevelési intézményekben, az akciót támogatja a

Tanítanék mozgalom és a civil közoktatási platform is. Előbbi kockás körök megalakítására és az iskolákra fekete zászló kitűzésére is felszólított.
Palkovics László jelezte: a tárgyalások tovább folytatódnak. Legközelebb hétfőn ül tárgyalóasztalhoz a pedagógusok sztrájkbizottságával. Az, hogy ennek mi lesz a kimenetele, előre nem látható - közölte.

Úgy látja: a sztrájkbizottság által követelt 25 pont közül 18-ban közeledtek az álláspontok, és az elmúlt két hónapban nagyon sok területen léptek előre. A követelések egy része bérelemet érint, szerinte ebben is lehet majd valamilyen megoldást találni.

Jelezte azt is, bár az egyeztetések még tartanak, de az állami intézményfenntartó költségvetése a jövő évi büdzsében jelentősen, 25 százalékkal, legkevesebb 100 milliárd forinttal bővülhet majd.

Palkovics László online fogadóóráján a sztrájkkal összefüggésben péntek délután azt közölte: a részt vevő pedagógusokról a sztrájkbizottságnak vannak pontos számadatai, hiszen nekik kell a pedagógusoknak a saját részvételüket bejelenteni.

Hozzátette, jelenleg nem tudnak olyan akcióról, amely a sztrájktörvénnyel ellentétes lett volna. A sztrájk miatt elmaradt órákat - mivel a pedagógusok ezen időszakra bért nem kapnak - nem kell pótolni, csak a tananyagot - tájékoztatott az államtitkár.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ