A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hiába vezettek be korábban kétmilliós bérplafont, mivel továbbra is engedték a prémiumokat és bónuszokat, valójában már a korábbi években is sokkal többet kerestek az állami cégek egyes felső vezetői kétmillió forintnál - írja az Index.

 

Most az Állami Számvevőszék javaslatára felemelték az állami vezetők fizetését, és a kétmillió helyett szektortól függően 3-5 millió forintot is kapatnak a cégvezetők, de közben rögzítették az egyéb juttatások mértékét, és a cég teljesítményéhez kötötték a bérezést, így sokak fizetése nem is változott jelentős mértékben.

De ahol növekedés volt, az is indokolható, hiszen az állam az utóbbi években fontos vagyonelemeket vett magához, fontos, hogy a vagyonnal a cégek vezetői felelősen gazdálkodjanak. Ehhez pedig kell, hogy a piacon tevékenykedő cégekhez mérve is meg legyenek fizetve a nagy állami cégek irányítói. Ha ugyanis valaki nem kap fizetést, előbb-utóbb elveszi magának, vélte Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

Korábban már írtunk arról, hogy hogyan emelték az állami cégek vezetőinek fizetését, a kormány döntése egyes vezérigazgatóknak éves szinten akár bruttó 30 millió forint pluszt is jelenthetett. A lépést egyebek mellett azzal indokolták, hogy az állami szféra béreit közelíteni kell a piaci bérekhez.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ