Hiába csökken látványosan a legnagyobb szegénységben élő magyarok aránya, még így is több, mint 1,8 millió magyarnak kell nélkülöznie. A mienk a negyedik legrosszabb mutató az egész EU-ban - írja a VG.hu.

 

A magyarok ötöde súlyos nélkülözésben él - derül ki az Eurostat ma közzétett adataiból. Ezzel az EU negyedik legrosszabb helyzetű országa a miénk.

Egész pontosan a magyarok 19,4 százaléka, vagyis mintegy 1,87 millió embert fenyeget a legsúlyosabb szegénység. Az Eurostat számításaiban ez azt jelenti: ennyien nem tudják időben kifizetni a számláikat, kellőképp felfűteni az otthonukat, minden másnap húst enni, vagy kifizetni a váratlan kiadásaikat. Különösen rossz a fiatalok helyzete: a 16 éven alatti magyarok 24,5 százaléka él súlyos nélkülözésben.

A magyarországinál a válság sújtotta Görögországban rpsszabb a helyzet, ahol 22,2 százalékos a mutató, valamint az EU legszegényebb államaiban, Romániában (24,6) és Bulgáriában (34,2). A magyar helyzetben még így is óriási a javulás, két év alatt a szegények mintegy harmada eltűnt.

Az EU egészében látványosan csökken a mutató, a 2012-es 9,9 és a 2014-es 9,0 százalék után már csak 8,2 százalékos a súlyos nélkülözésben élők száma, ami az évtized legalacsonyabb értéke.

Az adatokból kiderült az is: a legnagyobb szegénységi kockázatot nem csak a sok gyerek jelenti, hanem az egyedüllét is. A gyereküket egyedül nevelő szülők 17,3 százaléka él súlyos nélkülözésben, ami több, mint kétszerese annak a számnak, amekkora hányada a több keresős, gyerekes háztartásoknak nélkülözésben él (8,3 százalék). Sőt, a gyerekeiket együtt nevelő szülőknél még az egyedül élő gyerekteleneknek is rosszabb a helyzete, köztük 11 százalékos a depriváció.

Szerző: Sztojcsev Iván