A Sándor Mária elleni etikai eljárást a mai nappal visszavonom – mondta a Népszava megkeresésére Balogh Zoltán. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét az elmúlt huszonnégy órában olyan támadások érték, amelyek szerinte komoly fenyegetettséget jelentettek számára.

 

Balogh hozzátette: igaztalan dolgok hangzottak el a hétfői nap folyamán egy olyan ügyről, amelyről még semmi nem derült ki, csupán találgatásokra hagyatkozott mindenki. Kiemelte: nem politikai megrendelésre történt a kezdeményezés, hanem azért, mert a fekete ruhás nővérként ismertté lett Sándor Mária olyan kijelentéseket fogalmazott meg a szervezetükkel szemben, amelyeket nem hagyhatott szó nélkül. Az elnök azt is elárulta, hogy belül szerették volna kezelni az ügyet, nem akartak belőle „pártpolitikai csihi-puhit" – de, sajnos pont ez lett belőle.

Hétfő este az ATV-nek nyilatkozott az ápolónő, aki ellen nyilatkozatai miatt etikai eljárást indított a kamara. Sándor Mária azt mondta, hogy korábban Zombor Gábor egészségügyi államtitkár felajánlotta számára, hogyha bármilyen sérelem éri a felszólalásai miatt, megvédi őt. Az ápolónő hozzátette: az eljárás megindításáról szóló értesítés kézhezvétele után az államtitkárhoz fordultak.

Mint ismert: a HVG.hu szintén hétfőn szúrta ki, hogy Sándor Mária a Facebook-oldalára feltett egy videót, amely szerint az egészségügyi szakdolgozói kamara vezetősége, maga Balogh Zoltán elnök (még június 5-én) panaszt terjesztett elő etikai vétség gyanúja miatt az ápolónő ellen, ugyanis a különböző kommunikációs csatornákon tett nyilatkozataival „többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait".

Az ügy pikantériája volt, hogy az ápolónő Budapesten, a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozik, az ügyet valamiért mégis a Zala megyei etikai bizottság tárgyalta volna. A budapesti etikai bizottság valószínűleg nem akart foglalkozni ezzel az eljárással - mondta korábban lapunknak Kökény Mihály. A Független Egészségügyi Szakszervezet is megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot, a véleményszabadság korlátozásának és a tagság megfélemlítésének példáját látták az esetben. Szolidaritását fejezte ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is, közölték: megdöbbentő - a hatalom természetét ismerve azonban egyáltalán nem váratlan -, hogy Sándor Máriát etikai bizottság elé akarják citálni. Az etikai vizsgálat visszavonása alighanem ennek az általános felháborodásnak is köszönhető.

Forrás: Népszava