Növelni kell az energiahatékonysági beruházásokat, fokozottan kell támogatni az alacsony jövedelmű családokat, a tagállamoknak pedig a fűtés téli kikapcsolását tiltó moratóriumot kellene meghirdetniük, hogy egyetlen háztartás se maradhasson energiaellátás nélkül - mondta ki Strasbourgban az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Az elfogadott határozat az uniós szegénység elleni küzdelem erősítését és a háztartások energiaköltségeinek csökkentését sürgeti.

Az EP szerint a fogyasztóknak minden információt meg kellene kapniuk ahhoz, hogy tájékozott döntést hozhassanak energiafogyasztásukkal kapcsolatban, a szolgáltatóknak pedig az energiaszámlákon fel kellene tüntetniük a fogyasztás csökkentésével és az energiahatékonyság javításával kapcsolatos információkat.

Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője, az állásfoglalás jelentéstevője úgy vélekedett, hogy az energiának alapvető árucikknek kellene lennie, mivel érvelése szerint a társadalom egyre nagyobb mértékben függ tőle.

„A megfelelő fűtés, világítás, főzés és meleg víz létszükséglet és biztos vagyok benne, hogy ha minden tagállam elfogadja a fűtés téli kikapcsolását tiltó moratóriumot, akkor a rosszul fűtött otthonokban kevesebb halálesettel és súlyos egészségkárosodással kell számolnunk” - hangsúlyozta.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő sajtóközleményében kifejtette, hogy az uniós parlament szerint csak néhány tagállamban javultak a szegénységgel kapcsolatos mutatók, de szerinte  ”Magyarország - köszönhetően a rezsicsökkentés sikerének - ezek között az országok között van”.
Az Európai Parlament arra is felszólítja a tagállamokat, hogy támogassák a megújuló energiaforrásokkal vagy energiahatékonysággal - például a szigeteléssel, a napenergiával és az energia-hatékony berendezésekkel - kapcsolatos beruházásokat - tájékoztatott a képviselő.