Jogi és alkotmányossági aggályokat emlegetnek a pedagógus-szakszervezetek a tanári etikai kódex napokban elkészült tervezete kapcsán. Az októberig véleményezhető szabályzat többek közt előírja, hogy a pedagógus kerülje a szenvedélybetegségeket, küzdjön a kiégés ellen, magánéleti gondjait ne vigye a tanítványai közé, és külső megjelenésével is fejezze ki hivatása rangját. A szülők képviselete ugyanakkor megtiltaná azt is, hogy a tanárok számla nélkül korrepetáljanak, vagy pénzt szedjenek be a diákoktól – olvasható az mno.hu cikkében.

Nyilvánosságra hozták az állami iskolákban dolgozó tanárok etikai kódexét. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) honlapján elérhető, 26 oldalas tervezet nem aratott osztatlan sikert a szakmában. A dokumentum jórészt olyan általános etikai alapvetéseket tartalmaz, hogy például a tanárok a tanítványokkal nem létesíthetnek intim kapcsolatot, tartózkodnak a megbotránkozást kiváltó megnyilvánulásoktól, vagy hogy a legjobb tudásuk szerint, tisztességesen és előítéletektől mentesen végzik a munkájukat.
 
  Rögzítenék azt is, hogy a pedagógus gondosan kerülje a szenvedélybetegségek kialakulását, külső megjelenésével is fejezze ki hivatása rangját, küzdjön az elszürkülés, a kiégés ellen, és a magánéleti problémáit ne vigye tanítványai közé.
 
PSZ: Beleszól a magánéletbe is
 
  Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta lapunknak: az NPK-nak nem volt joga ilyen tartalmú szabályzat összeállítására, mert a kar semmilyen jogszabályi felhatalmazást nem kapott a kódex követelményeinek meghatározására.
 
  – Nem azon kell vitatkozni, hogy a kódex milyen szoknyahosszt engedélyezzen a tanárkollégáknak, hanem hogy eleve mindenféle törvényi iránymutatás nélkül dolgozták ki a követelményeket, amelyek amúgy magánéleti dolgokba is beleszólnak. A PSZ augusztus 31-ig fog testületi állásfoglalást kialakítani a szabályzatról, de a hiányzó jogi feltételek miatt már korábban az Alkotmánybírósághoz (AB) fordultunk. Beadványunkat napokon belül közzétesszük a PSZ honlapján is – fogalmazott Gallóné.
 
PDSZ: Mindenkire vonatkozzon
 
  A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az a legnagyobb baj, hogy az etikai kódexet megalkotó NPK nem bírja a tanártársadalom támogatását, már a kar puszta létezése is alkotmányos aggályokat vet fel. Mendrey László elnök szerint érthetetlen, hogy a szabálygyűjtemény különbséget tesz az egyes intézménytípusokban dolgozók között.
 
  – Problémásnak tartom, hogy a kódex előírásait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozó iskolák pedagógusainak kötelezően be kell tartaniuk, miközben az egyházi vagy a magániskolák felmentést kapnak – magyarázta lapunknak Mendrey.
 
  Az érdekvédő szerint aggasztó az is, hogy az etikai vétségről mindig értesíteni kell a tankerületet, így egy-egy kihágás súlyos munkaügyi következményekkel járhat, még annak ellenére is, hogy az etikai eljárás szankciói között alapvetően csak enyhe büntetések (figyelmeztetés, NPK tisztségtől való megfosztás) szerepelnek.
 
Szülők: Még több szigor kell
 
  Elégedetlenek a szülők is, de ők inkább azért, mert még több szigort vártak. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) megtiltaná, hogy a tanárok kezeljék az osztálypénzt, a tanulmányi kirándulás vagy erdei iskola költségeire begyűjtött pénzeket. Előírnák továbbá, hogy a tanárok iskolán kívüli végzett korrepetálásért csak akkor kérhetnek pénzt, ha másodállást létesítenek, és számlát adnak.

Forrás: Magyar Nemzet