Nincs kormánydöntés a Klik megszüntetéséről – mondta Lázár János a Népszabadság kérdésére a Kormányinfón, cáfolva ezzel Rétvári Bencét. A kormány komolyan veszi a tiltakozásokat, de például Lázár nem ül le tárgyalni a civil platformmal.

A kormány helytelennek tartja, hogy beviszik a politikát az iskolákba, ennek ellenére nem becsüli le a szerdai megmozdulást, „nem kezeli le, nem csúfolja ki”, tiszteletben tartja az abban részt vevők véleményét, és érzékeli, hogy vannak az oktatásügyben problémák – így értékelte Lázár János a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Tanítanék Mozgalom akcióját, a szerdán az iskoláknál zajlott polgári engedetlenségi mozgalmat.

A Miniszterelnökséget irányító miniszter azonban folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy a megmozdulás kudarcba fulladt, mert „a 3200 magyar iskolából mintegy 100-ban volt érdemi és valós tiltakozás”.

„Más kormányok a tegnapi nap után kinevetnék a tiltakozókat, a mi kormányunk azonban komolyan veszi” – fogalmazott Lázár. Majd munkatársunk kérdésére hozzátette: Orbán Viktor csak Pukli „igazgató úr” bocsánatkéréses ultimátumát ítélte viccnek, a miniszterelnök pályafutása alatt soha nem minősítette tréfának a tiltakozásokat. Arra, hogy eleget tesz-e Pukli István, illetve a Civil Közoktatási Platform kérésének, és lesz-e Varga Mihállyal együtt a tárgyalópartnerük, Lázár János úgy fogalmazott: „140 ezer pedagógus van, szívesen találkozom velük külön-külön is, ha ez lesz a munkafeladatom, de a kormány nem én vagyok”.

A miniszter válaszából kiderült: a kormány rendíthetetlen, a kabinet köznevelési kerekasztalához várják a tiltakozókat is. Munkatársunk felvetésére, hogy a pedagógustiltakozások hatására a kormány komoly változtatásokat tervez, például a katasztrofális Kliknél (mint ahogyan Rétvári Bence be is jelentette az Atv-ben, hogy a Klik megszűnik), Lázár János azt mondta: sajnálatos, hogy ezt kell mondania, „mert nagy tisztelője Rétvári Bence hősies munkájának”, de nem tud a Klik megszűnéséről, a kormány egyelőre semmiben nem döntött, nem volt kormányülésen téma a Klik, mert még nem tárgyalta meg a köznevelési kerekasztal javaslatait. Lázár János mondandójából kiderült: a magyar állam nem fog lemondani iskolafenntartói jogáról.

Forrás: Népszabadság