A 44. Kormányinfón Lázár János a Népszavának, a tanárok akcióit, illetve ennek kapcsán a kormány reakcióit firtató kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter még magához képest is megdöbbentően lekezelő választ adott. 

Lázár szerint kudarc volt a tiltakozás, és hiba volt a politikát bevinni az iskolába. A kormány továbbra is kész a tárgyalásokra minden olyan partnerrel, aki szemtől-szembe elmondja, mi a probléma az oktatásban. És nem örülnek annak, hogy a március 30-i tüntetés sikertelen volt. 

Mi a probléma ezekkel a magyar emberekkel?

A Népszava a kérdések idején nem hagyta annyiban a témát, Fazekas Ágnes tovább faggatózott, hogy mik a tervek az oktatás területén, annál is inkább, mert a tanárok jelezték, nem hátrálnak, készek az újabb akciókra. Lázár miniszter azonban ismét a köznevelési kerekasztalhoz invitálta a lázadozó tanerőket, szerinte az lenne a felelősségteljes magatartás, ha ott zajlanának az egyeztetések. Mondta ezt többedszer annak ellenére, hogy az oktatás reformját követelő tanárok számtalan esetben tudatták, elmagyarázták, kiáltványba foglalták: miért nem elfogadható számukra a kormány által kijelölt és erőltettet kerekasztal. Sőt, a tájékoztatón a kormányt képviselő Miniszterelnökséget vezető miniszter a már ismert Lázár-mosoly kíséretében - szerepet cserélve az újságírókkal - feltette a kérdést: de hát nem is értem, mi a baj a köznevelési kerekasztallal, mi a probléma ezekkel a magyar emberekkel?  (Szó bennszakad, hang fennakad...) 

Később újságírói kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy a kormány még nem döntött a Klik megszüntetéséről, az pedig biztos, hogy a magyar állam nem mond le a fenntartói jogáról.

Vasárnapi zárva tartás

Lázár kijelentette, hogy a vasárnapi boltzár ügyét a kormány lezártnak tekinti, a választóknak kell majd dönteniük a témában. Szerinte a boltzár óta a kiskereskedelmi forgalom gyorsabban nőtt, mint az EU-ban.

Átalakul a Magyar Államkincstár

A kormány két lépésben átalakítja a Magyar Államkincstárat (MÁK), ezt követően a szervezet végez minden állami kifizetést - jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei-, illetve a jövő év nyarát jelölte meg a változások határidejeként, és közölte: minden más kifizető ügynökség megszűnik. A MÁK fizet ki minden egészségpénztári vagy nyugdíjbiztosítási pénzt, a szakpolitikai feladatok pedig maradnak a tárcáknál - közölte Lázár János, aki azt is tudatta: a szervezetnél személyi változások is várhatók.

Forrás: Népszava