Palkovics László oktatási államtitkár a Magyarul Balóval című műsorban azt mondta, szerinte nem volt jelentős a szerda reggeli sztrájk, és a tiltakozókkal személyesen már biztosan nem is ülne le. A Klik utódjával kapcsolatban tagadta, hogy az egyetemeket is alájuk rendelnék – írja a HVG.

Nem marad a központosítás, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) utódja csak fenntartói és munkáltatói feladatokat lát majd el – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában szerda este. Az államtitkár azt ígérte, hogy minden más jogkör visszakerül az iskolaigazgatókhoz, így például a tanárok felmentésének a kezdeményezése is.

Palkovics azt mondta, hogy az új intézmény szervezeti formáját és nevét még nem találták ki, de a lényeg, hogy a döntéshozatal közelebb kerüljön az iskolákhoz. Ennek köszönhetően az államtitkár szerint nem kell majd többet krétahiányról beszélni, az iskoláknak lesz készpénzállománya, hogy az igazgatók maguk intézhessék az alapvető eszközök beszerzését. Mint ismert, a Klik létrehozása óta ugyanis számos problémát okozott az, hogy az iskolák maguk nem kezelhettek pénzt, mert nem önállóan intézték a gazdálkodásukat.

Bár szerdán a Vs.hu arról írt, hogy a Klik korábban bejelentett megszüntetése csak egy trükk, mert az újonnan létrehozandó szervezet még nagyobb lenne és az egyetemeket is betagoznák alá, ezt Palkovics tagadta a műsorban. Mint mondta, szerinte a mostani felsőoktatási irányítási rendszer tökéletesen működik, ezért nincs a kormánynak olyan célja, hogy ezt megváltoztassa.

Palkovics kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy nem akar a civil tüntetőkkel közvetlenül tárgyalni, hiszen ők mondták róla és Balog Zoltán miniszterről március 15-én, hogy nem kompetensek. De továbbra is várják a tiltakozó tanárok képviselőit a Köznevelési Kerekasztal tárgyalásaira.

Az államtitkár szerint a szerda reggeli polgári engedetlenségi akció nem volt jelentős, hiszen az ország 5500 iskolájából mindössze 200 vett benne részt. Az államtitkár megköszönte azoknak a tanároknak, akik órát tartottak tiltakozás helyett. Hozzátette, a civilek 12 pontjából szerinte a minősítési rendszerre vonatkozó felvetést már megoldották azzal, hogy felfüggesztették a végrehajtását. A 12 pontot Palkovics diktátumnak minősítette, amiről ilyen módon nem lehet tárgyalni.

A szakközépiskolai érettségivel kapcsolatban elismerte, hogy elkéstek a tantárgyak meghatározásával. Palkovics elmondása szerint a vállalatok akarták, hogy már 2017-től emelt szinten kelljen érettségizniük a diákoknak a szakmai tárgyakból. A diákokat a szakközépiskoláknak kell majd kompenzálniuk emiatt, amihez a kormány minden segítséget meg fog adni nekik. De ennek részleteiről nem beszélt.

Az államtitkár azt is mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelenlegi formájában jól működik, ezért nincs szándék és nincs szükség sem önálló Oktatási Minisztérium létrehozására, ezért nem is kérdezték meg tőle, hogy lenne-e miniszter egy új oktatási tárca élén.

Forrás: HVG