A KSH kedden közölt adatai szerint tavaly december és idén február közötti időszakban 6,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, egy év alatt 71 ezerrel 275 ezerre csökkent az állástalanok száma, és 1,6 százalékponttal az arányuk.  A legjobb munkavállalási korú 25-54 évesek munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal, 5,5 százalékra, az 55-64 éveseké 1,2 százalékponttal, 5,6 százalékra csökkent – írja a Privátbankár.

A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,241 millió volt a tavaly december és idén február közötti időszakban, 117 ezerrel több, mint egy évvel korábban

 

Hiány van szakemberekből

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint azzal, hogy 6,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, lényegesen kedvezőbb a várakozásoknál, valamint a szezonális hatásoknál.

Az elemző szerint biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A foglalkoztatás ütemének növekedését ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentéséből származó növekvő munkakínálat felszívását, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a következő hónapokban is folytatódhat a munkaerőpiac feszesebbé válása, a munkanélküliségi ráta csökkenése, illetve a bérek dinamikus bővülése. Az év végére 6 százalék alá eshet a munkanélküliségi ráta, átlagosan pedig 6-6,2 százalék között lehet a mutató.

Forrás: Privátbankár