Ha eddig nem aggódott, most fog: a GKI-konjunktúraindex tovább csökkent. Az iparban és a szolgáltató cégek már nem annyira akarnak felvenni embereket. Az építőipari cégek viszont nagy áremelésre készülnek – írja a HVG.

Márciusban a februári esés után tovább mérséklődött a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak viszont érzékelhetően tovább csökkentek, bár összességében még így is optimista hangulatot tükröznek - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával készített.

Az üzleti bizalmi indexen belül az ipari és főleg az építőipari várakozások javultak (ez a csok-őrület miatt aligha lehet meglepetés), a kereskedelmi és különösen a szolgáltató cégek viszont pesszimistábbak lettek. Az építőipari bizalmi index márciusban a februári csökkenés után idei csúcsára emelkedett. Egyaránt javult az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése.

A felmérés szerint erőteljesebb lett a foglalkoztatási szándék az építőiparban és a kereskedelemben, az iparban és a szolgáltató cégeknél azonban gyengült, valamint kissé nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Mérséklődött az áremelési szándék a kereskedelemben és a szolgáltató szférában, míg az iparban erősödött, az építőiparban pedig immár érdemben több cég - főleg a magasépítők - terveztek áremelést, mint árcsökkentést.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetük következő egy évét sokkal kedvezőtlenebbnek ítélték, mint februárban, a következő egy évben várható megtakarítási képességüket viszont kissé javulónak.

Forrás: HVG