Egyre többen költöznek a nagyvárosokból az agglomerációba, ami a munkába ingázók számát is jelentős mértékben növeli. Az utazás pedig pluszköltséget jelent, s kérdés, hogy mindez a munkáltatót vagy a munkavállalót terheli.

A D. A. S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. felhívja a figyelmet a jogszabályra, miszerint a munkába járás kiadásaihoz a munkáltatónak is hozzá kell járulnia abban az esetben, ha a dolgozó a közigazgatási határon kívülről ingázik. Ilyenkor az utazás költségeinek 86 százalékát a munkáltató téríti meg – amennyiben a dolgozó bérlettel vagy jeggyel igazolja azt.
 
  Az utazás költségeinek kifizetése nem adóköteles abban az esetben sem, ha a munkaadó az utazás költségeit teljes mértékben magára vállalja. Érdemes figyelni a részletekre: egy nap csak egyféle jegyre vonatkozik a térítés, a hazafelé utat pedig havonta legfeljebb négy alkalommal fizeti a munkáltató.
 
 Idén a maximálisan kifizethető összeg 35 200 forint. Ha saját autóval közlekedünk, akkor is kaphatunk költségtérítést – amennyiben az otthonunk és a munkahely között nincsen tömegközlekedés, vagy a munkarend miatt nem tudjuk azt igénybe venni –, literenként 9 forintot.