Március 24-től április 15-ig jelentkezhetnek a katasztrófavédelemnél azok a kéményseprők, akik július 1-től szeretnének a szervezetnek dolgozni. A katasztrófavédelem határozatlan idejű szerződéssel, versenyképes bérrel, évi 200 ezer bruttó cafeteriával és új munkaruhával csábítja a kéményseprőket. Cserébe szakvégzettséget, erkölcsi bizonyítványt és egészségügyi alkalmasságot vár. És azt, hogy boldoguljanak egy tablettel. Első körben 550-560 kéményseprő alkalmazását tervezik – tudta meg az Origo.

A katasztrófavédelem március 24-én, csütörtökön kezd kéményseprőket toborozni, tudta meg az Origo Hajdu Mártontól, a szervezet szóvivőjétől. Először a katasztrófavédelem központi honlapjára teszik ki azt az álláshirdetést, amire a kéményseprők jelentkezhetnek, aztán a megyei igazgatóságok honlapjaira.

A kéményseprőknek szóltak előre

2016. július 1-jétől a katasztrófavédelem látja el a lakossági kéményseprő-ipari tevékenységet Magyarország 1830 településén. A katasztrófavédelem meghatározott ütemterv alapján készül a szolgáltatás átvételére, az álláshirdetés közzététele ennek következő lépése.

A katasztrófavédelem illetékesei az elmúlt hónapokban egyeztettek a kéményseprőket foglalkoztató piaci szereplőkkel és a kéményseprőket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel, mondta Hajdu Márton. Szóval az álláshirdetés megjelenése nem lesz meglepetés a kéményseprőknek.

Április közepe a határidő

A katasztrófavédelem nemcsak, hogy egyeztetett a kéményseprőkkel, de előzetesen el is küldte nekik az álláshirdetést, tudtuk meg Vámos Csabától, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnökétől.

A felhívás szerint azok a kéményseprők, akik szeretnének majd a katasztrófavédelemnek dolgozni, április 15-ig jelentkezhetnek. Vámos Csaba egyébként arra biztatta kollégáit, hogy jelentkezzenek, hiszen az még nem jelent elköteleződést: ha esetleg a kéményseprők mégsem kapnák meg azokat a dolgokat, amiket megígért a kormány és a katasztrófavédelem, nem kell belépniük az új munkáltatóhoz.

Az új munkaruhákat már megmutatták

A felhívás szerint a katasztrófavédelemhez igazoló kéményseprők határozatlan idejű munkaszerződést kapnak, a munka törvénykönyvének rendelkezései alapján megállapított bért (a konkrét fizetésekről majd a felvétel során fognak megállapodni) és évi bruttó 200 ezer forintos cafeteriát. A katasztrófavédelem az új munkaruhákat már meg is mutatta a kéményseprőknek.

Jönnek a tabletes kéményseprők

A katasztrófavédelem a jelentkezőktől szakvizsgát (a mesterektől mestervizsgát) vár, egészségügyi alkalmasságit, erkölcsi bizonyítványt, és azt, hogy tudjanak tabletet kezelni. A katasztrófavédelemnél ugyanis már tableteket is fognak használni.

Első körben félezer embert vesznek fel

Vámos Csaba úgy tudja, a katasztrófavédelem első körben 550-560 kéményseprő-státuszt hirdet meg az egész országra, a belügyminiszter rendelete szerint az országos ellátás biztosításához 912 kéményseprőre lesz szükség. Az önkormányzatok egy része egyelőre megtartotta a kéményseprő-ipari szolgáltatást, viszont a cégeikkel nem hosszabbíthatnak majd szerződést, vagyis csak idő kérdése, és mindenhol a katasztrófavédelemé lesznek a kémények. Budapesten maradhat legtovább önkormányzati hatáskörben a kéményseprés, a főváros szerződése 2024-ig él.

Ennyi kéményseprő kevés lesz

912 kéményseprő az egész országra elég kevés, mondta Vámos Csaba, a szolgáltatás ellátása ennyi emberrel pengeélen táncolna”. Korábban arról volt szó, országszerte 1350 kéményseprőre lesz szükség, ez a szám állt a kéményseprést államosító jogszabályban is.

Vámos Csaba attól tart, hogy a létszámcsökkenés arra utalhat, hogy a kormány valóban ritkítani akarja bizonyos kémények kötelező ellenőrzéseit, ha kevesebb lesz a munka, elég lesz kevesebb kéményseprő is.

Jogalkotó és jogalkalmazó

A szakszervezet elnöke szerint az ellenőrzési ciklusok kitolása nagyon veszélyes lenne. Egyelőre viszont semmi sem biztos, a kéményseprők munkáját a jövőben szabályozó belügyminiszteri rendelet még nem jelent meg.

Vámos Csaba szerint egyébként a katasztrófavédelemmel jó az együttműködés. A jogalkotó, vagyis a kormány lépései (vagy azok hiánya) ugyanakkor néha aggodalomra adnak okot.

Forrás: Origo