Április elején vitathatja meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami tisztviselők érdekképviseleteivel bürokráciacsökkentő javaslatát - értesült a Figyelő. A lap által megszerzett javaslat több pontjával elégedetlenek a szakszervezetek, így módosításokat szeretnének.

A csütörtökön megjelent Figyelő-cikk szerint az alábbi pontokat tartják leginkább aggályosnak az érdekképviseletek:

– A jövőben állami tisztviselőnek hívnának minden közszolgát, ezt a kategóriát azonban a törvény egyelőre nem ismeri. Az új szabályozás egy kalap alá venne mindenkit függetlenül attól, milyen munkát végeznek

– A dolgozókat egy naptári évben akár hat hónapra is új munkakörbe, munkahelyre helyezhetik át, úgy, hogy erről az értesítést 24 órával az átirányítást megelőzően kell csak megkapnia a munkáltatójától. Ez a képviseletek szerint elfogadhatatlan, ők azt javasolják, hogy legalább négy nap legyen az átfutási idő, az átirányítás időtartama ne haladja meg a négy hónapot és a harmadik hónaptól pótlék is járjon az érintetteknek.

– A fizetéseket i s új rendben állapítaná meg a kormány: bevezetik az állami fogalmazó, állami tanácsos és állami főtanácsos kategóriákat, s ezek között az átjárás 3, illetve 11 év után lenne lehetséges. Itt véget is érne az előmenetel, ezért a munkavállalói szervezetek azt indítványozzák, hogy a Miniszterelnökség építse be az állami vezető-főtanácsadói kategóriát, ahová 25 év jogviszony megléte után kerülhetne az államszolga. A kormány elképzelései szerint 180 ezer és 600 ezer forint között mozoghatnak az állami bérek ebben a körben a jövőben, ide nem értve természetesen a képviseletek által szorgalmazott vezető-főtanácsadói szintet

– A javaslatban nem esik szó a béren kívüli juttatásokról, vagyis könnyen lehet, hogy Lázár javaslata már a cafeteria megszüntetésével számol.

Forrás: Portfolio