Két hónap alatt 238-ról 307-re emelkedett a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Ám még riasztóbb, hogy a lista hamarosan százas nagyságrenddel növekedhet – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lapunknak nyilatkozó szakember szerint hatvanas évekbeli körülmények várják a fiatalokat, és bár minden évben van igény a letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatásra, a teljes, 750 millió forintos keretösszeget sosem sikerül felhasználni.

Egyre nő a lista – már Budapest sem menő

Lapunk egyébként január elején számolt be arról, hogy 238 olyan háziorvosi szolgálat van Magyarországon, ami legalább hat hónapja betöltetlen, s márciusra változott ez a szám 307-re. Vagyis két hónap alatt 69 praxissal lett hosszabb az amúgy sem rövid lista. Orosházán például 2016-tól három tartósan betöltetlen körzetet is számon tartanak – derül ki az Országos Alapellátási Intézet (Oali) lapunk által megismert adataiból. Az Oali listájában 13 budapesti körzet is szerepel, amelyek közül öt 2016-ban vált tartósan betöltetlenné. Szintén 2016-ban került fel a tartósan betöltetlen körzetek listájára a Békés megyei Vésztő és Sarkad, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Erdőhorváti és Mezőcsát, valamint a Fejér megyei Mór. Ezeken a településeken 6-8 hónapja nincs háziorvos. Leginkább a vegyes, illetve a gyermekorvosi szolgálatot ellátó körzetekben nincs orvos, ami a kistelepüléseken komoly problémát okoz.

A hatvanas évek körülményei – mennek is külföldre

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke lapunknak kijelentette: hazánkban folyamatosan öregszik az orvostársadalom, sok háziorvos már most is úgy dolgozik, hogy betöltötte a nyugdíjkorhatárt. A szakember szerint komoly probléma, hogy számos helyen hatvanas évekbeli körülmények várják a fiatalokat, ami érthető okokból nem elég csábító a számukra. – Vonzóbbá válhatna egy ilyen praxis, ha az önkormányzat például autót biztosítana a több települést ellátó háziorvosoknak, hogy azzal tudjanak közlekedni a kistelepülések között, vagy rezsitámogatást lehetne igényelni – tette hozzá. Selmeczi Kamill szerint ugyanakkor a legfontosabb továbbra is a bérek rendezése lenne. – Csak akkor lesz megfelelő utánpótlás a körzetekben, ha a praxis bevételéből egy elfogadható bér is kigazdálkodható, enélkül a fiatalok biztosan külföldre mennek, miközben a mostaniak kiöregednek, és így újabb és újabb praxisok maradnak üresen – fejtette ki az elnök.

Öt év alatt fele annyi körzeti orvos lesz

Szerinte az idén ismét meghirdetett, állami forrásból fedezett letelepedési- és praxisjog-vásárlási támogatás nem oldja meg a legégetőbb problémát, hiszen az adatokból is egyértelmű, hogy a betöltetlen praxisok száma folyamatosan emelkedik. Úgy véli, annak kellene utánajárni, mi az oka, hogy bizonyos településekre 10 éve nem találnak orvost, és ahol összevonással létre lehetne hozni egy nagyobb praxist, ott ezt meg kellene lépni. A szakember szerint egy-két éven belül százas nagyságrendekkel emelkedhet az üres praxisok száma, és az eddigi jelzések alapján öt éven belül megfeleződik a körzeti háziorvosok száma.

A milliók sem segítenek

– Bár az évek során bebizonyosodott, hogy van igény a háziorvosok letelepedési támogatására, a meghirdetett keretösszegek egészét sosem sikerült felhasználni – mondta Selmeczi Kamill. Ahogy arról korábban írtunk, 2015-ben a 750 millió forintos keretösszegből mindössze 471 milliót használtak fel, mert nem volt elegendő jelentkező, és a pályázat 2014-ben sem hozott átütő sikert. Akkor az 500 milliós forrásból 41 háziorvosi praxist töltöttek be, a nyertes orvosok összesen 273 millió forint támogatást kaptak, így a rendelkezésre álló keret több mint 40 százaléka megmaradt. Ráadásul, ahogy arról elsőként a Magyar Nemzet számolt be, sok orvos azért hagyta ott praxisát, hogy a támogatás miatt egy tartósan betöltetlen körzetben kezdjen dolgozni, de ezzel korábbi betegeit hagyta cserben.

Van, amihez nem kell hozzányúlni

Komáromi Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara volt alelnöke, aki 30 éve háziorvos, lapunknak nemrégiben úgy nyilatkozott: a háziorvoslásban mindig mindenki valami újat akar csinálni, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár is szeretné átalakítani az alapellátást, ám erre nincs szükség. Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy legalább kétezer orvos már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, így ők hamarosan kiesnek a rendszerből.

Az idei pályázati kiírás szerint – csakúgy, mint tavaly – hatmillió forintos letelepedési támogatást kaphat az, aki legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi praxist vállal. Hétmillió forint jár annak, aki két éve betöltetlen körzetet nyer el, 36 hónapja üres körzetnél nyolc-, míg legalább 4 éve betöltetlen szolgálat esetében kilencmillió forintot kap a nyertes orvos. Aki legalább 60 hónapja üres praxisban vállal munkát, annak tízmillió forint adható.A praxisjog-vásárlási támogatás keretösszege 250 millió forint, egy orvos maximálisan 4 millió forint igényelhet, de fontos, hogy a pályázatkiírást megelőző két éven belül nem rendelkezhet praxisjoggal.

Forrás: mno.hu