Egységes munka- és védőruhát szeretnének az érdekképviseletek az állami egészségügyi dolgozóknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága annak kapcsán, hogy ez is téma volt az ágazati szakszervezetekkel a kollektív szerződésről folyó tárgyalásokon szerdán.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a következő időszakban felmérést készít az intézményekben a munka- és védőruha-szükségletekről, és abban a tárgyalófelek egyetértettek, hogy az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek további javítása fontos társadalompolitikai kérdés.

A közlés szerint az érdekképviseletek azt szorgalmazták, hogy haladéktalanul kezdődjön meg a közös munka a Magyar Államkincstárral az egészségügyi dolgozók bérszámfejtésével kapcsolatos problémák rendezése érdekében. Sürgették továbbá, hogy mielőbb szülessen döntés a szakdolgozók kamarai tagdíjának átvállalása, valamint az egészségügyi dolgozók bankkártyaköltségeinek támogatása ügyében.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a szakszervezetek kéréseinek felülvizsgálatát ígérte az illetékes társtárcák bevonásával, ugyanakkor a partnerektől egységes, írásbeli javaslatokat kért a következő tárgyalási forduló előtt.

A következő tárgyalási forduló április 6-án lesz - közölte az Emmi.

Az államtitkárság és az ágazati reprezentatív szakszervezetek között tavaly májusban megkezdett, azóta folyamatosan zajló tárgyalások célja az egészségügyi dolgozók anyagi és munkakörülményeinek javítása. Az egyeztetések egyik eredményeként február 12-én a felek aláírták a kollektív szerződés XI. fejezetét, amely az egészségügyi ágazat dolgozóinak munka- és pihenőidőjét szabályozza.