Szakértők szerint egyre égetőbb lesz a munkaerőhiány, ami már a gazdaság növekedését is lassíthatja. Gyakran azonban lenne munkaerő, csak nem mindig ott, ahol szükség van rá. Számos országban egy új állás miatt azonnal költözik egy munkavállaló, itthon továbbra is ritka ez a szemlélet, még akkor se mozdulunk, ha lakóhelyünkön nincs álláslehetőség. A mobilszállás azonban lendületet adhat a munkavállalók mobilizációjának – írja a Figyelő.

Míg az USA-ban 2010-ben minden tízedik amerikai költözött más államba[1], addig hazánkban 2014-ben 214 707 fő[2] vándorolt országhatáron belül, ami nem mutat előrelépést a mobilitást tekintve. Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl kivételével a többi régióból nagyon lassú elvándorlás figyelhető meg.[3] Azaz a magyar munkavállaló akkor sem költözik egy előnyös lehetőségért, ha lakóhelyén nincs megfelelő állásajánlata.

Március 23-án, Oroszlányban Lazók Zoltán polgármester és több nagyvállalat képviselőjének jelenlétében hazánk egyik vezető munkaerő közvetítő- és kölcsönző vállalkozása, a Work Force Kft. átadta az első hazai, a munkaerő mobilizálást támogató mobilszállását. A létesítmény közel 200 főnek biztosít majd szálláshelyet, és remélhetőleg elősegíti a rugalmasabb munkaerő áramlást. A szállásért a munkavállalóknak fizetniük sem kell.

Akár több száz fő számára is megoldást nyújthatnak a konténerszállások, amelyeket maximum 6 hónap alatt a helyi igényeknek megfelelően lehet kialakítani és felállítani. Az egységek kamionokkal könnyen szállíthatóak, és akár egyes telephelyek között mozgathatóak. Teljes kényelmet biztosítanak, a környezetüket sem rongálják, kantin, mosoda, közösségi helyiségek, konyha- és mosókonyha is található bennük.
„Nagyon nehéz az elmúlt évtizedek beidegződését legyőzni, de ezzel a lehetőséggel remélhetőleg sikerül motiválni a munkavállalókat. A kiegyenlítetlen kereslet-kínálat senkinek sem jó, sok helyen van munka, de nincs munkavállaló, vagy fordítva” - mondja Csákvári Róbert, a Work Force Kft. ügyvezető igazgatója. „Az oroszlányi mobilszállás csak az első lépés, továbbiakat is tervezünk, az ország több pontján” - teszi hozzá.

Forrás: Figyelő