Sokkal inkább politikai trükknek, mintsem szakmai döntésnek tűnik az, hogy a kormány megszünteti a Kliket. A sokat bírált szervezet feladatait ugyanis egy új állami iskolafenntartó veszi át július elsején. Bár az ígéretek szerint az iskolák nagyobb önállóságot kapnak, egyelőre csak annyi biztos: a rosszul csengő név változik – olvasható a Népszabadság cikkében.

Sokkal inkább politikai trükknek, mintsem szakmai döntésnek tűnik az, hogy a kormány megszünteti a Kliket. A sokat bírált szervezet feladatait ugyanis egy új állami iskolafenntartó veszi át július elsején. Bár az ígéretek szerint az iskolák nagyobb önállóságot kapnak, egyelőre csak annyi biztos: a rosszul csengő név változik.

A Klik működésén javítani kell, de a megszüntetését semmi nem indokolja – nyilatkozta lapunknak február 8-án Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) frissen kinevezett oktatási államtitkára.

„A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a nyáron, mint olyan megszűnik” – jelentette be kedd reggel Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az ATV-ben.

A két nyilatkozat alapján úgy tűnik, nagyot fordult másfél hónap alatt a kormány álláspontja. Ez pedig még akkor is a kabinet kaotikus oktatáspolitikájáról tanúskodik, ha tudható, jócskán van, ami árnyalja a képet. Egyfelől az, hogy Palkovics már nem sokkal kinevezése után „lazított” álláspontján, s meglebegtette a komolyabb változtatások lehetőségét, az utóbbi hetekben pedig – miközben a tanárok a Klik megszüntetését követelték – az intézményfenntartó kapcsán már egy közelgő „új fázisról” nyilatkozott. Ezek után tette világossá Rétvári tegnap, hogy az új fázis a Klik megszüntetését jelenti.

Bár a kormány látszólag engedett a tanárok követelésének, az még egyáltalán nem biztos, hogy a Klik-korszak véget ér. Július elsejétől ugyanis a Klik helyett egy másik állami intézményfenntartó felügyeli az iskolákat. És bár az ígéretek szerint az új rendszerben sokkal nagyobb önállósága, mozgástere lesz az iskoláknak, a részletek egyelőre még nem ismertek. Az oktatási államtitkár ráadásul tegnap az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt úgy fogalmazott: „a Klik megszűnése azt jelenti, hogy jelenlegi formájában nem működik tovább, de az állami fenntartás jó döntés volt, és az továbbra is feltétel.”

Palkovics László tegnap annyit mondott csupán lapunknak az új iskolarendszerről, hogy abban az iskolák saját maguk tervezhetik majd meg a költségvetésüket. Részletekről Rétvári Bence sem beszélt, kérdésünkre azt mondta, hogy a szervezetnek biztosan új neve lesz.

Azt viszont még nem tudni, hogy ki vezeti. Rétvári érdeklődésünkre közölte: a Klik élére nemrég kinevezett Pölöskei Gábornéra – Áder János köztársasági elnök húgára – mindenképpen számítanak az oktatásügy vezetői között. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkártól annyit tudtunk meg: új struktúrát alakítanak ki, amelyet három szintre – központira, térségire és iskolaira – osztanak fel. Arról, hogy a térségi szint megyéket vagy járásokat jelent-e majd, még nem döntöttek.

Forrás: Népszabadság