Megállapodás született a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatási lehetőségeiről - közölte az oktatási államtitkár az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

 

Palkovics László elmondta: abban maradtak, hogy adott esetben az intézményvezető döntése alapján legyen mód legfeljebb kétéves továbbfoglalkoztatásra. Fontosnak tartják, hogy ezen pedagógusok tudása ne vesszen el, és lehetőséget kívánnak biztosítani, hogy szakértőként továbbfoglalkoztathatók legyenek.

Kitért arra is, hogy a jövő héttől az iskolaigazgatók rendelkezésére bocsátják azt a kártyát, illetve készpénzt, amely a mindennapi működéshez szükséges beszerzéseket biztosíthatja.

Hozzátette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) élén egy hónappal ezelőtt bekövetkezett vezetőváltás óta a tervezett feladatok megfelelő ütemben haladnak, a működéshez szükséges forrásokat folyamatosan biztosítják.

Az ülésen tájékoztató hangzott el a szakszervezetekkel folytatott sztrájkbizottsági tárgyalásokról is, amelyek április 4-én folytatódnak - jelezte az államtitkár.

Bíró Gábor a fenntartói munkacsoport képviseletében elmondta: nem kerülhető meg az állami fenntartás a jövőben sem. Azon az állásponton vannak, hogy továbbra is kell egy központi szervezet, ami alá tagozódnának a szervezeti egységek. Elképzeléseik szerint a struktúra a megyékhez, járásokhoz igazodna. Azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy megyéket és járásokat összevonnának az új rendszerben.

Rögzítette: minőségorientált, költséghatékony, profi fenntartói működésre van szükség. A hatékonyság növelésébe ugyanakkor beletartozik a gazdasági racionalitás és a pedagógiai hatékonyság is. Azt is javasolják, hogy például az iskolaigazgatók nagyobb jogosultságot kapjanak a jelöltek, pályázók meghallgatása során, és fontosnak tartják, hogy a törvényileg előírt feladatokhoz törvényileg garantált források legyenek biztosítva.

Felvetette, hogy az iskolaigazgatókat tegyék érdekeltté a bevételekben, arról azonban még vita van, hogy ezen bevételek hány százaléka maradjon helyben - jelezte.
Részletes javaslatukat a május 17-i ülésre dolgozzák ki - közölte.

Bella Tibor a foglalkoztatási munkacsoport képviseletében fontos előrelépésként értékelte a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatását.

Kitért arra is, hogy javaslataik között szerepel az iskolában kötelezően eltöltendő 32 óra felülvizsgálata. Jelezte: azt kérték, ez szűnjön meg.

Felül kell vizsgálni a helyettesítések rendszerét is, a belső helyettesítések rendszere „minimálisan működik”, a külső pedig gyakorlatilag nem.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár kérdésre elmondta: a tankönyvpiacról most nem tárgyaltak, az egy későbbi kerekasztaltéma lesz.

További felvetésre közölte: a köznevelés biztonságos működését a kormány biztosította eddig is és a jövőben is biztosítja.

A jövő hétre jelzett pedagógusakciókról azt mondta: „adatbekérés és retorzió” eddig sem volt és ezután sem lesz. A kormány és a Pedagógusok Szakszervezete is felhívást tett közzé, amelyből kiderül, megvannak a jogi lehetőségek a véleménynyilvánításra.