A pedagógusokat képviselő szakszervezeti vezetők szerint azért nem bomba hír a Klik megszüntetése, mert az állam továbbra sem engedi ki a kezéből az iskolák fenntartásának jogát. Aki erősebben fogalmaz, az oktatáspolitika totális kudarca ellenére zajló „tűzoltásról” és a társadalom megtévesztéséről beszél.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start reggeli műsorában jelentette be, a Klik teljesen megszűnik a nyáron. Az államtitkár elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbé lesz központosított.

Noha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat – közölte Rétvári pár órával később a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Mint elmondta, a kormányzat nem tér vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez, a döntéseknek azonban közelebb kell kerülniük az intézményekhez. A Klik megszüntetésének okaként azt említette, hogy azt érte a legtöbb kritika az elmúlt időszakban.

Nagy helyett sok kicsi

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke úgy tájékoztatta az atv.hu-t, hogy a bejelentés azért nem érte meglepetésként, mert a sztrájkbizottsági tárgyalások során már felmerült az egy nagy helyett sok kis intézményfenntartó, „sok kis Klik” létrehozásának lehetősége, amelyek alá betagozva működnének majd tovább az iskolák.

Ez a modell nagyjából az NGM alá betagozott 44 szakképzési centrumhoz hasonlít – tette hozzá az elnök asszony.

Azt viszont a fejlemények közé sorolja, hogy az iskolák – a keretgazdálkodás szabályai szerint – visszakapják a gazdálkodási és munkáltatói jogaikat, kivéve például a munkaviszony megszüntetésének jogát. Vagyis az iskolák ismét saját költségvetéssel kalkulálhatnak, amely a jövőben bér és dologi kiadásokat tesz lehetővé – magyarázza Gallóné, hozzátéve: a PSZ azt szerette volna, ha az állami fenntartás átmeneti marad és a fenntartói jogosítvány teljesen szétválik az intézményitől.

Beszámolója szerint az átalakulás részletei, és főleg a garanciális elemek még nincsenek teljesen kidolgozva, ezért a következő hetekben a sztrájkbizottság, a rendszer átalakításának a megállapodás-tervezetben rögzített szövege alapján fogalmazza majd meg újabb elvárásait. A tárgyalások várhatóan április elején folytatódnak.

Folytatnák az egyeztetéseket

„Tűzoltó tevékenység zajlik, a kormányzat terel, ígéretekkel operál, és ezzel megtéveszti a társadalmat”

– mondta el portálunknak Mendrey László a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki szerint az állam az elmúlt években leszerepelt a rossz intézmény fenntartási modellel, és ahelyett hogy meghátrált volna, tulajdonképpen fokozni kívánja az állami dominanciát az oktatásban.

A szakszervezeti vezető azonban egy 21. századi, vegyes fenntartási modellben gondolkodik, amelyben a potens önkormányzatok visszakapnák az iskoláikat, és csak a „rászoruló” településeken segítene az állam az oktatási intézmények üzemeltetésében. Ezért követeléseiket nem kívánják feladni – teszi hozzá Mendrey és úgy véli, az értelmes párbeszéd egyik első lépése az lehetne, hogy a kormány a baráti érdekképviseletekkel zajló látszategyeztetések helyett a Civil Közoktatási Platformot is meghívná a tárgyalóasztalhoz.

Forrás: ATV