Kelet-Európában lázadoznak a még itthon maradt egészségügyisek, mert az ágazat teljesen lepusztult. Tömegesen mennek külföldre a rosszul fizetett orvosok és az ápolók. A műszerek, berendezések elavultak. A helyzet érzékeltetésére a tudósítás megírja, hogy a szegedi egyetemi klinika pszichiátriai osztályán a betegeknek maguknak kell gondoskodniuk a gyógyszerekről- írta a Spiegel nyomán a 168 óra.

Az osztályvezető cégeknél támogatásért kuncsorog. Merthogy időnként már WC-papírra is alig marad pénz. A konferenciatermet az orvosok nemrégiben saját zsebből maguk festették ki.

Ilyen körülmények között sokan vándorolnak ki külföldre, mert ott sokkal többet keresnek, jóval különb feltételek közepette. Úgy becsülik, hogy 2004 óta 5 ezer orvos és 7 ezer ápoló hagyta el az országot.

Az állapotok miatt pillanatok alatt 2500-an csatlakoztak a Facebook-on közzétett felhíváshoz, amely sürgős változtatásokra szólította fel a kormányt, ideértve a hálapénz felszámolását. A támogatók az idehaza lévő orvosok egy hatodát jelentik.

Az ÁNTSZ egyik legutóbbi jelentése szintén azt tárta fel, hogy rettenetesek a körülmények a kórházakban. Ám a hatalom nem hajlandó a párbeszédre. Rögtönzéssel próbál úrrá lenni az orvoshiány okozta gondokon. Pl. képzett ápolószemélyzet végezne olyan feladatokat, amelyekhez idáig orvosi végzettség kellett.

Forrás: 168 óra