Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start reggeli műsorában jelentette be, a Klik teljesen meg fog szűnni a nyáron.

Az államtitkár elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbbé lesz központosított. Rétvári Bence a reggeli műsorban elmondta, van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Kliknek a működése és a diákok túlterheltsége. 


„Vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk, amiken javítani kell” - fogalmazott az államtitkár.

„A Klebelsberg nyáron, mint olyan megszűnik” - hangsúlyozta Rétvári Bence. Az új rendszerrel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a részleteket még a nyáron megvitatják, a működése viszont csak szeptember elejével kezdődik meg. 

A pedagógusok már hosszú hetek, hónapok óta demonstrálnek az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése ellen, legutóbb március 15-én a Kossuth téren több tízezer tanár fejezte ki ellenérzését az oktatás központi irányítása ellen. 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ eredetileg azért jött létre 2013-ban, hogy a bizonytalan önkormányzati finanszírozás helyett az iskolák stabil működését, az oktató-nevelői munka nyugodt feltételeit, a diákok zavartalan oktatását garantálja. A pedagógustársadalom tiltakozása eredményeképpen azonban a kormány kilátásba helyezte a szervezet átalakítását, illetve megszüntetését. 

A bejelentés után kerestük a Pedagógusok Szakszervezetét, ahol türelmet kértek, és későbbre ígértek tájékoztatást. Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét egyelőre nem tudtuk elérni telefonon. Amint reagálnak Rétvári Bence szavaira, frissítjük a cikket.

A Klik sorozatos botrányairól az atv.hu is több ízben írt.

Az atv.hu tudta meg, hogy a gázszolgáltató februárban lekapcsolta a gázt a gyöngyöstarjáni iskolában és az azzal egy rendszeren lévő önkormányzati intézményekben, miután az iskolát fenntartó és működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem fizette ki a gázszámlákat. Az iskolában emiatt hétfőn nem volt tanítás.

Február közepén egy esztergomi speciális iskolában állították le a gyerekeket szállító járatokat, miután a Klik nem fizette ki a buszszolgáltatásért járó díjakat.

Balog Zoltán február elején egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár távozik posztjáról , helyére Palkovics László felsőoktatási államtitkár kerül. Február végén a Klik vezetőjét is lecserélték, Hanesz József helyére Pölöskei Gáborné, Áder János államfő húga került. 

A Klik megszűnésével kapcsolatban változás állt be a kormányzati kommunikációban Rétvári bejelentésével, hiszen Orbán Viktor még februárban az Index információi szerint egy zárt ülésen úgy fogalmazott, 2018 után megvizsgálják, érdemes-e fenntartani a szervezetet. Balog Zoltán pedig a múlt hónapban egy sajtótájékoztatón pedig egyenesen az jelentette be, hogy a Klik nem szűnik meg, csak átalakul.

A tiltakozó pedagógusok céljai azonban ezzel még nem valósultak meg, hiszen a Kossuth téren és más platformokon közzétett követelések közül csak egy vonatkozott a Klik megszüntetésére.

Forrás: atv.hu