Újabb fejezete zárulhat le a Miniszterelnökség által vitt bürokráciacsökkentésnek, ha szerdán valóban dönt a kormány a megszűnő vagy átalakuló háttérintézményekről – írja a Magyar Hírlap.

A héten dönt a kormány s jogutóddal vagy jogutód nélkül megszűnő háttérintézményekről – erősítette meg a minapi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A végső, hetek óta halogatott döntés előtt azonban még hétfőn közigazgatási államtitkári egyeztetésre kerül az eredetileg hetvenhárom intézmény nevét tartalmazó lista. Megírtuk, a Lázár által január végén bejelentett, nagy vihart kavaró „felülvizsgálat” szükségességéről még egy decemberi kormányhatározat rendelkezett – ám akkor ezt nem sokat vették észre. Így a miniszteri közlés kvázi bombaként robbant az érintett intézményeknél.

Az azóta eltelt időszakban mindazonáltal születtek döntések, amelyek egy részéről be is számolt a miniszter. Így a Hagyományok Háza – a Nemzeti Színházhoz és az operaházhoz hasonlóan – a nemzeti intézmények sorába lép, a Magyar Államkincstárt pedig úgy fejlesztik, hogy az lesz az állam – úgymond – kifizetőügynöksége. Kifejtette, a gyermektámogatás, a nyugdíj és a szociális juttatás kifizetése is a „felturbózott” kincstárhoz kerül. Latorcai Csaba helyettes államtitkár egy alkalommal beszámolt arról, az egyik alapelv, hogy a hatósági feladatok a kormányhivatalokhoz kerüljenek, a másik, hogy az átalakításokat követően a korábbi bértömeg nyolcvan százaléka állhat rendelkezésre a jogutód intézményeknél. Mindez a bürokráciacsökkentés jegyében zajlik, amellyel kapcsolatban maga Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott úgy, ez szükséges lehet a gazdasági növekedés felpörgetéséhez, illetve a hatékony állam kialakításához.

Sajtóinformációk szerint az eredeti listán szereplők közül nemrég többről is kiderült, „megúszták” az intézkedést, önállóan működhetnek tovább. Ezek között van a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Kincstári Jogügyi Igazgatóság, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szinte biztos, hogy megszűnik a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, a Balassi Intézet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Igazságügyi Hivatal, továbbá a Türr István Képző és Kutató Intézet. És vannak olyan szervezetek, amelyek nem minisztériumokba, hanem állami gazdasági társaságokba, illetve más állami szervekbe olvadnak majd be.

A továbbra is bizonytalan sorsú szervezetek részéről – név nélkül – többen úgy nyilatkoztak lapunknak, maguk sem tudják, mi lesz a sorsuk, a kormány még nem tájékoztatta őket a várható fejleményekről. Mindenesetre az biztos: az elmúlt hetekben komoly lobbitevékenység folyt akár miniszterek részéről is, hogy megmaradjanak egyes intézmények. Amennyiben azonban szerdán tényleg megszületik a végső döntés, úgy az eredeti határozat alapján az átszervezés július elsejével már hatályos is lesz, vagyis az esetleges elbocsátásokra csupán néhány hónap áll majd az érintettek rendelkezésére. Lázár korábban utalt arra, az önként távozók gáláns búcsúpénzre számíthatnak.

Forrás: Magyar Hírlap