A kormányközeli Századvég felmérése szerint csak a balra húzók látják úgy, hogy a „kormány és a pedagógusok közötti konfliktus” megoldása a tanártüntetések folytatása. A múlt heti felmérésben megkérdezettek többsége szerint a tanároknak tárgyalniuk kellene a kormánnyal. Egy héttel korábban a Medián kicsit másra jutott – olvasható a HVG cikkében.

A Századvég Alapítvány legújabb, a közoktatással foglalkozó felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka a kormány és a pedagógusok közötti konfliktus megoldását a tárgyalásokban látja. Érdemes megfigyelni, hogy bár a leírás szerint a reprezentatív felmérés a közoktatással foglalkozik, a kérdezőbiztosok valójában úgy tették fel a kérdést, mi a helyzet „a tanárok és a kormány közötti konfliktussal”.

A reprezentatív, de nem tudni, hány fős felmérés március 16-18-án készült.

Kiderült, a magukat jobboldalinak vallók 92 százaléka áll a tárgyalásos rendezés mellett, míg a középen állók esetében ez az arány 78 százalék. Kizárólag a magukat baloldalinak valló választók körében vannak többségben azok, akik nem tárgyalnának a kormánnyal, hanem tovább demonstrálnának – emelte ki a Századvég.

Gyurcsány, ennyi.

Ám a kérdés a baloldalon is rendkívül megosztó, amit jól mutat, hogy az MSZP szavazóinak 51 százaléka, az LMP választóinak 61 százaléka a tárgyalás mellett áll. Elsősorban a DK és az Együtt választóinak körében van többségben a demonstrációpárti oldal (51, illetve 73 százalék). „Úgy is mondhatjuk tehát, hogy a radikális megoldások támogatói meghatározóan a DK és Együtt szavazói köréből kerülnek ki” – írták, hozzátéve, hogy a bizonytalan szavazók 80 százaléka a tárgyalásos rendezés híve.

Közölték azt is, hogy a magyar társadalom mérsékelten kritikus az közoktatási rendszer teljesítményével kapcsolatban: kiválóra vagy jóra 23 százalék, közepesre 41 százalék, elégségesre és elégtelenre pedig 34 százalék értékelte.

A pedagógusok demonstrációival kapcsolatban kiderült, hogy a lakosság 60 százaléka elutasítja a tiltakozásnak azt a formáját, amikor a szülők nem vitték gyermekeiket iskolába, míg 36 százalék azok aránya, akik egyetértenek ezzel az eszközzel.

A Medián szerint a tanárokkal van az ország

Egy héttel korábban a HVG megbízásából a Medián is megkérdezte a népet a tanárok mozgolódásáról. Ebből az derült ki, hogy az emberek több mint háromnegyede egyetért a tiltakozó pedagógusok céljaival, és majdnem kétharmaduk még a tanársztrájkot is elfogadható eszköznek tartja. Még a kormánypárti szavazók kétharmada (67 százaléka) is egyetért a tanárok törekvéseivel. A válaszadók 62 százaléka (a kormánypártiak 51 százaléka) pedig még azt is elfogadná, hogy a tanárok sztrájkba lépjenek, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodniuk.

Széles körű egyetértés látszott abban a kérdésben, hogy az oktatásban jelenleg problémák vannak, és az emberek mindössze 16 százaléka gondolja, hogy a jelenlegi tiltakozáshullám mögött pusztán a tanárok „felhergelése” áll. A válaszadók több mint kétharmada (68 százalék) pártszimpátiától függetlenül úgy látja, hogy a tanárok és diákok túlterheltsége, valamint a pénzhiány valós gond. Más problémaforrások megítélésében már komolyabb szerepet játszik a válaszadó politikai irányultsága: érdekesség például, hogy a Fidesz-szavazók mindössze 16 százaléka okolja az Orbán-kormányt, ám 40 százalékuk hibáztatja a 2010 előttieket a mostani helyzetért.

Forrás: HVG