Az egri kórház kifizette az ellene pert nyert dolgozóinak az 1,9 millió forintos elmaradt kafetériajuttatást. A többi érintettel peren kívüli egyezségre törekszenek, a szakszervezet azonban nem zárja ki, hogy végül ezek az ügyek is bíróságra kerülnek – értesült a Magyar Idők.

Az egri Markhot Ferenc Kórház kifizette öt ápolójának azt az 1,9 millió forintot, amit elmaradt kafetéria címén január 19-én jogerősen a Kúria is megítélt nekik – közölte lapunk érdeklődésére az intézmény vezetése. A kórházzal szemben még 2014-ben indították a pert a dolgozók, miután 2013-tól, amikor államosították a kórházat, már nem kaptak ilyen juttatást. Az ügyben korábban az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is hasonlóan döntött, ám a kórház az akkori határozatot megfellebbezte, s a kifizetéssel megvárta a jogerős ítéletet. Ebben most visszamenőlegesen kötelezték a kafetéria kifizetésére.

A kórházban több száz dolgozó járt hasonlóképpen, és bár Magyarországon nincs precedensítélet, ők is jó eséllyel nyernének pert az intézmény ellen. A kórház, illetve fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) már jelezte, hogy a peren kívüli megegyezésben érdekelt, most pedig lapunkat úgy tájékoztatták: hamarosan megkezdik a tárgyalásokat azokkal, akik szintén nem kapták meg a nekik járó kafetériát. Azt viszont, hogy pontosan mennyi dolgozóról és mennyi elmaradásról van szó, még most összesítik.

A már lezárult perben a dolgozókat a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviselte. Alelnökük, Székely Tamás most azt mondta lapunknak: ha nem születik megállapodás arról, hogy az állam az összes érintett egri dolgozónak kifizeti az elmaradt kafetériajuttatását, újabb pereket indítanak. Hozzátette: a beadványok már az előkészítés fázisában vannak, és dolgozói fórumokat tartottak, a követelés ugyanis elévül, ha nem lépnek időben. Székely úgy látja, az ügy rendezése már nem a kórház, hanem a fenntartó, a minisztérium, végső soron a kormány felelőssége. Sajnálatát fejezte ki, hogy Balog Zoltán emberierőforrás miniszter a mai napig nem válaszolt a levelére, amelyben egyeztetéseket kért annak érdekében, hogy a dolgozók megkaphassák ezt a bért.

Lapunk úgy értesült: a szakszervezet azért, hogy képviselhesse az egri dolgozókat, most tömegesen és visszamenőlegesen lépteti be őket az érdekképviseletbe. A szakszervezeti vezető azonban ezt határozottan tagadta. – Ez teljesen megtévesztő, nem igaz – jelentette ki lapunknak az alelnök

A kórházfenntartó ÁEEK közben a múlt héten közölte: feljelentést tesz az egri kórház számára okozott nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Forrás: Magyar Idők