Az ágazati kollektív szerződés tárgyalássorozatának következő fejezete az egészségügyi bérek kérdése – olvasható a Magyar Orvosi Kamara Testületi Szerveinek Tanácsa által elfogadott javaslatban. A szervezet továbbra is sürgeti a dokumentumról való megállapodást. Hat pontból álló határozatot fogadott el a Magyar Orvosi Kamara Testületi Szerveinek Tanácsa – olvasható a szervezet honlapján. Üdvözlik, hogy az alapellátásra szánt idei költségvetési forrás tízmilliárd forintjából ezúttal a fogorvosok is részesülnek, továbbá támogatják a védőnői munka elismerését is. Emellett viszont leszögezik, hogy a háziorvosok, házi gyermekorvosok tovább nem terhelhetők, praxisaik számára a rájuk jutó forrást bárminemű orvosi pluszmunkaidő-tevékenység előírása nélkül kellene folyósítani – írja a Magyar Hírlap.

A tanács egyetért a kezdő szakorvosok jövedelmének jelentős megemelésével, ugyanakkor elfogadhatatlannak és haladéktalanul orvosolandónak tartják az intézkedés miatt az orvoskarban kialakult súlyos bérfeszültséget. „Ezt a mai napig már több ezer tagunk aláírásával erősítette meg” – részletezték. Ennek, illetve az orvosok megtartása érdekében meg kell nyitni az idei központi költségvetést, és újra kell indítani a béremelési folyamatot, amely 2013-ban megszakadt. Rögzítik, törvényben kell garantálni, hogy a bérfelzárkóztatás folyamatos és kiszámítható legyen. „Öt év alatt a V4-ekhez mért ötszázmilliárd forintos lemaradást az intézmények működőképességének megtartása érdekében is maradéktalanul fel kell számolni” – közölték.

Továbbra is szorgalmazzák – a küszöbönálló 2017-es költségvetési tárgyalások miatt – az ágazati kollektív szerződés aláírásának jelentős felgyorsítását, külön tekintettel a soron következő bérfejezet jelentőségére. A határozat szerint felkérik az illetékeseket, hogy az ágazati munkavállalók szabadidő- és pihenőidő-számítását a lehető legkedvezőbben bírálják el.

Forrás: Magyar Hírlap