A fogorvosokkal együtt nőtt, őket nem számítva azonban csökkent a külföldre távozott orvosok száma 2014-ről 2015-re. Az ápolók elvándorlása mindeközben egyelőre megállíthatatlannak tűnik – derül ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adataiból. Összességé­ben 1193 doktor és 567 szakdolgozó kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges jó hírnév-igazolást – írja a Magyar Idők.

Az orvosok körében már érezhető a rezidensprogramok támogatása, a havi plusz 100, hiányszakmákban 200 ezer forintos központi ösztöndíjak hatása, a szakdolgozóknál azonban egyelőre nincsenek ilyen jellegű motivációk. Ez is az oka annak, hogy – szintén az ENKK adatai szerint – a több mint 26 ezer ápoló, szakápoló közül majdnem ötszázan betöltötték a 60. életévüket, és bár a 35–50 év közöttiek aránya, száma a legmagasabb, mintegy 15 ezer, a harminc éven aluliaké azonban alig háromezer. Hasonló a helyzet a mintegy 3300 felsőfokú végzettségű ápoló esetében: közülük a legtöbben – csaknem kétezren – 35 és 50 év közöttiek, a 20 és 30 év közötti korosztályt viszont csak 427-en képviselték 2014-ben. Ugyanebben az évben több mint hétezer orvost foglalkoztattak az egészségügyben teljes munkaidőben. Többségük – 3400-an – 45 és 60 év közötti, 2354-en 45 éven aluliak voltak, míg a hatvan éven felüliek száma meghaladta az 1200-at. Az aktív kórházi ellátásban főállásban foglalkoztatott több mint 58 és fél ezer egészségügyi közül több mint kilencezren már elmúltak 55 évesek. Ennél is súlyosabb a helyzet a szakrendelőkben: az ott dolgozó mintegy 12 és fél ezer orvos és ápoló háromnegyede, több mint hétezer alkalmazott 45 év feletti, 272-en pedig már a 65. életévüket is betöltötték.

A tavaly külföldön munkát vállaló orvosok közül a legtöbben belgyógyász szakképesítéssel rendelkeztek, őket az aneszteziológusok, a sebészek, a házi-, majd a gyermekorvosok követik. A háziorvosok közül ugyan évről évre egyre kevesebben mennek külföldre, de ennek inkább a körükben különösen aggasztó mértékű elöregedés az oka. A háziorvosok átlagéletkora csaknem 55 év, a nyugdíjasok aránya meghaladja a 26 százalékot, míg a negyven éven aluliaké nem éri el a tízet. A házi gyermekorvosok korfája még aggasztóbb: az országban dolgozó, valamivel több mint ötezer házi gyermekorvos átlagéletkora 56 év, 125-en pedig már a hetvenes éveiket tapossák.

Forrás: Magyar Idők