Rokkantsági ellátásban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésekor választhat, hogy továbbra is ezt a járandóságát kéri, vagy inkább öregségi nyugdíjat. Milyen következményekkel jár a választás? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt az adozona.hu oldalán.

A kérdező a következők után érdeklődött: „Rokkantnyugdíjasként kaptam egy levelet az NYUFIG-tól, ami szerint választhatom az öregségi nyugdíjat. Jár az valamilyen hátránnyal, ha rokkantnyugdíj helyett öregségi nyugdíjat kapok? Kapok például fogyatékos támogatást is, azt elveszíteném? Vagy, ha jól tudom, elhalálozás esetén a feleségem nem kapna özvegyi nyugdíjat rokkantsági nyugdíj esetén, csak öregséginél."

   Amennyiben Ön 1955. előtt született és 2012. előtt megállapított rokkantsági nyugellátása 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásba „fordult át", az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor valóban választhatja, hogy a rokkantsági ellátása a nyugdíjkorhatár betöltésétől – azonos összegben – öregségi nyugdíjként kerüljön továbbfolyósításra. Ezen választás alapján Ön ismételten saját jogú nyugdíjassá válhat, hiszen a folyósított rokkantsági ellátása nem minősül nyugellátásnak – szögezte le elöljáróban szakértőnk.

   Az a tény, hogy ellátása már nem rokkantsági ellátásként, hanem saját jogú nyugellátásként kerülne továbbfolyósításra, nem befolyásolja a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát.

  Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal kapcsolatban szeretném tájékoztatni, hogy az elhunyt jogszerző házastársa abban az esetben is jogosultságot szerezhet özvegyi nyugdíjra, ha a jogszerző az elhalálozás időpontjában nem öregségi nyugdíjban, hanem rokkantsági ellátásban részesült. A különbség az özvegyi nyugdíj összegének kiszámításában van, nevezetesen, amennyiben a jogszerző öregségi nyugdíjasként halálozik el, úgy abban az esetben az ideiglenes özvegyi nyugdíj a halál időpontjában folyósított öregségi nyugdíj 60 százaléka. Ezzel szemben, ha a jogszerző rokkantsági ellátásban részesülőként halálozik el, úgy abban az esetben ki kell számolni, hogy a jogszerzőt milyen összegű öregségi nyugdíj illette volna meg a halála időpontjában, és az ideiglenes özvegyi nyugdíj ennek az elméleti öregségi nyugdíjnak lenne a 60 százaléka.

  Végezetül meg szeretném említeni, hogy a nyugdíjkorhatára betöltésekor, azon túlmenően, hogy kérheti a rokkantsági ellátásának azonos összegben öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítását, külön igénybejelentés benyújtásával kérelmezheti az öregségi nyugdíja megállapítását is. Az igénybejelentés során célszerű jelezni, hogy a nyugellátás megállapítását abban az esetben kéri, ha az új megállapítás magasabb összegű nyugellátást eredményez, mint ha a rokkantsági ellátása kerülne öregségi nyugdíjként továbbfolyósításra. Ebben az esetben az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv kiszámolja a várható öregségi nyugdíja összegét és az erről szóló tájékoztatást követően Ön dönthet arról, hogy mely összeget kéri nyugdíjként folyósítani – válaszolta szakértőnk.

Forrás: adozona.hu