Egy év alatt több mint 20 ezer új munkahely jött létre az iparban Magyarországon, a júniusi adatok szerint - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

Glattfelder Béla a friss ipari termelési adatokat kommentálva kiemelte: az ipar bővülésének hátterében elsősorban a külföldi gépjármű-megrendelések növekedése áll. A magyar ipar rendkívül exportorientált, versenyképesek a Magyarországon gyártott termékek, az amerikai piacon is egyre nő a Magyarországon gyártott gépjárművek eladása - tette hozzá.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint júniusban az ipari termelés volumene 11,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,0 százalékos növekedést mutat. Az ipar teljesítménye 22 hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,1 százalékkal nőtt.

    Glattfelder Béla elmondta: a gépjárműipar hagyományosan a legjobban teljesítő iparág, de a vegyipar és a gépgyártás is rendkívüli módon erősödött júniusban. A növekedés annak köszönhető, hogy a meglévő ipari szereplők bővítik termelésüket, valamint egyre több kis-és közepes vállalkozó is bekapcsolódik az ipari termelésbe - tette hozzá.     

    Az NGM államtitkára kifejtette: a mostani növekedést jelentős mértékben segíti az ipari bizalmi index erősödése a KSH elemzése szerint, ami egész Európában "meglehetősen magas", így a magyar ipar kilátásai is jók, további növekedés várható.

    Glattfelder Béla szerint ambiciózus, de megvalósítható a kormány azon célkitűzése, hogy 2020-ra 30 százalékra emelje az ipar arányát a hazai össztermékben (GDP) a mostani 22-23 százalékról. Ezzel Magyarország az unió egyik legiparosodottabb tagállamává válhat - tette hozzá.