A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) támogatja a MOK Fejér megyei tagjainak nyilatkozatát, és kiáll a győri sebészkollégák mellett is, emellett továbbra is jelzik: hosszú távú bérfejlesztési terv kidolgozására van szükség – írja az mno.hu.

Mint közleményükben írják, egyetértenek a fejér megyei kollégák által megfogalmazott problémákkal, illetve támogatják a győri sebészek tiltakozását. Emellett megjegyzik, hogy három éve nem volt alapbéremelés, az ösztöndíjszerű bérkiegészítések pedig nem jelentenek megoldást. Jelzik, hogy abnormális az a jelenség miszerint egy fiatal orvos többet keres, mint az őt oktató szakorvos.

A Magyar Rezidens Szövetség új elnöke, Sipka Balázs korábban a Magyar Hírlapnak adott interjújában arról beszélt, hogy az egészségügyben a fennálló gondok egy része jelentős forrásbevonással megoldható, egyes problémák viszont inkább technikai jellegűek, számottevő pluszpénzek nélkül is orvosolhatók.

Kiemelte: szervezetüknek inkább szakmai kérdésekkel kell foglalkoznia és nem a klasszikus szakszervezeti feladatokkal. Ezek sorában a minőségi szakorvosképzést, a minőségbiztosítás kialakítását, a rezidensek élet- és munkakörülményeinek javítását említette.

Az orvoselvándorlás megállítása kapcsán azt mondta, hogy ehhez elsősorban komoly fizetésemelések kellenek. Mindezt nem lehet egy új köpennyel, egy jól vágó ollóval vagy egy szépen kifestett műtővel helyettesíteni. Fontos az az ötszázmilliárd, amelyet a kormány az egészségügy fejlesztésére fordított, de foglalkozni kell az emberekkel is.

Forrás: mno.hu