November 2-ig kell a szakszervezeteknek összegyűjteniük 200 ezer aláírást, hogy népszavazást lehessen tartani a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Liga Szakszervezetek pozitív tapasztalatokról számoltak be, miközben a nyugdíjszakértő szerint az egész ötlet „nagy butaság”. A pártok között elkezdődött a sárdobálás – olvasható az ATV oldalán.

Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte magánemberként a népszavazást a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról. Azt mondta, azért, mert sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik rétegének van ilyen kedvezménye, a másiknak meg nincs. A nők esetében ugyanis már megvalósult ez a lehetőség.
 
  Az aláírásgyűjtés július elején indult, a kezdeményezés mögé beállt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek is.
 
30 évvel ezelőtt
 
  Gaskó István lapunknak azt mondta, ha 30 évvel ezelőtt valaki munkába állt, azzal a tudattal tehette, hogy 60 éves korában, vagy nők esetében 55 évesen nyugdíjba mehet majd. „Ma már 65 év a nyugdíjkorhatár, és ennek a 67 évre emelését tervezik. Ez 10 évvel több, mint amit korábban várhattak az emberek, ami nagyon drasztikus, egyharmados emelést jelent"- magyarázta a Liga elnöke, majd hozzátette: mivel a különféle kedvezményeket az elmúlt években sorra kivezették, így „nincs semmi esély rá, hogy ettől a merev kormányzati állásponttól eltérés legyen a közeljövőben". A szakszervezeti vezető szerint ha megvalósulna a férfiak esetében is a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíj lehetősége, egy lépéssel közelebb kerülnénk ahhoz a rugalmas rendszerhez, amit a Liga szeretne elérni. Gaskó elmondta, olyan változtatásokat szeretnének, hogy korábban is ki lehessen lépni a munkából, természetesen csökkentett nyugdíjjal.
 
4 millió emberre lesz szükség
 
  A népszavazási kezdeményezésről szólva elmondta, akkora többség támogatja szerinte az ügyet, hogy a 200 ezer aláírás többszörösét össze fogják tudni gyűjteni novemberre.
  Hozzátette: „szükség is lenne erre, hiszen, ha népszavazás lesz, akkor annak sikeréhez 4 millió választópolgárt kell az urnák elé vinni".
 
 Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke konkrét tapasztalatokat is megosztott az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban az atv.hu-val. Mint mondta, most volt egy konferenciájuk, ahol egy hölgy elmondta, hogy 2600-an dolgoznak annál a cégnél, ahol vállalati szakszervezeti főtitkár és eddig 3 ezer aláírást gyűjtött össze. „Az utcai kitelepüléseknél is pozitív a tapasztalat. Az emberek sorban állnak és tudják is, hogy miről van szó, legtöbbjüknek nem kell elmagyarázni, miért gyűjtünk aláírásokat"- nyilatkozta Kordás.
 
Mást is szeretnének elérni
 
  Arról is beszámolt, hogy nem titkolt szándékuk a kezdeményezéssel azt elérni, hogy folytatódjanak a tárgyalások a kormánnyal a korkedvezményes nyugdíjról.
 
  A MaSzSz elnöke szerint az a probléma a jelenlegi nyugdíjrendszerrel, hogy nem tudja kezelni az olyan szituációkat, amikor például tönkremegy egy olyan cég, ahol egy 59-60 éves ember dolgozott már évtizedek óta. „Őt már nem lehet átképezni, két esélye marad, segélyhez folyamodik, vagy közmunkásnak megy. Meg kellene teremteni a lehetőségét a tisztességes visszavonulásra az ilyen problémákkal küszködő emberek számára is"- magyarázta Kordás, majd hozzátette: nem a tömeges nyugdíjba vonulást szeretnék ezzel elérni.
 
„Nagy butaság"
 
  Simonovits András ugyanakkor úgy látja, „nagy butaság lenne a nyugdíj kiterjesztése". A nyugdíjszakértő az atv.hu-nak azt mondta: „inkább a nőktől is el kellene venni ezt a lehetőséget".
 
  Hozzátette: tudja, hogy emiatt sokan szívtelenséggel vádolják, de épp ellenkezőleg van. „Szigorítani kellene, de mellette engedményeket is lehetne tenni. Meg kellene engedni például a korhatár előtti nyugdíjat, igaz, szigorúbb levonásokkal. Minden évért például 3-4 százalékot le lehetne vonni, de cserébe, aki szeretne, 37, 38, 39 év munkaviszony után is nyugdíjba mehetne"- magyarázta a szakember. Simonovits szerint hasonló rendszerek Svédországtól Amerikáig normálisan tudnak működni.
 
Honnan jöhet a 200 milliárd?
 
  Felidézte, ha megszavaznák a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazását, az 200 milliárd forintos kiesést jelentene az államkasszából évente.
 
  „Varga Mihály nagyon okosan mondta – egyébként nem szoktam vele egyetérteni –, hogy ha megszavaznák ezt, akkor csökkenteni kellene a nyugdíjakat"- tette hozzá Simonovits András, aki inkább a női korhatárt is megszüntetné, ami 200 milliárd pluszbevételt eredményezne évente.
 
  A szakszervezetek egyébként úgy látják, lenne forrás, amivel fedezni lehetne a pluszkiadásokat. Gaskó István azt mondta, évi 5000 milliárd forintot tesz ki a feketegazdaság, ha ennek a 20 százaléka kifehéredne, akkor a forrás biztosított lenne.
 
  Másik lehetőségként a Nyugat-Európában dolgozó magyarok hazacsábítását vetette fel, ha ők itthon fizetnék járulékaikat, az is fedezhetné a 200 milliárdot- magyarázta.
 
A Fidesz beleszállt az MSZP-be és a Jobbikba
 
  Közben az aláírásgyűjtés politikai témává emelkedett a nyári uborkaszezonban, a Fidesz pedig páros lábbal szállt bele az ellenzéki pártokba. Miután az MSZP-s Korózs Lajos bejelentette, hogy szerinte a népszavazás a kormányzati politika megbuktatásáról és a kormányváltásról szól, valamint, hogy a szocialisták arra biztatják szimpatizánsaikat, hogy támogassák a népszavazási kezdeményezést, a Fidesz közölte, hogy „hiteltelen és az egész nyugdíjrendszert veszélyezteti" a tervezet.
 
  A kormánypárti frakció közölte, „Magyarország nem akar többé a segélyezettek és mindenféle kedvezmények alapján nyugdíjazottak országa lenni, mert az egyenes út az ország elszegényedéséhez". Arra is emlékeztettek, hogy a Nők 40 program szól a nyugdíjhoz közeledő nők megbecsüléséről, míg egy férfinak „a legnagyobb becsülés a munka és az, ha szükség van rájuk".
 
Volner vitára hívta Vargát
 
  Az ügyben csütörtökön a Jobbik is felemelte szavát, Volner János frakcióvezető-helyettes nyilvános vitára hívta ki a témában Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.
 
  Az ellenzéki párt szerint „előremutató és igazságos lenne, ha a nőkhöz hasonló feltételek vonatkoznának a férfiakra is", ezért 17 ezer aktivistát mozgósítanak a sikeres aláírásgyűjtés érdekében.
 
 Nem kellett sokat várni a Fidesz válaszára, Volner sajtótájékoztatója után közölték, hogy nyugdíjcsökkentést okozhat "a szélsőjobboldal és a szocialisták közös ötlete". A Fidesz-frakció szerint a Jobbik újabb ügyben bizonyítja, hogy teljesen hiteltelen, és "lepaktált a szocialistákkal" és a két párt „közös ötletelése", ha megvalósulna, mind a mostani, mind a leendő nyugdíjasok nyugdíja kevesebb lenne.

 A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke lapunknak azt mondta, nincs szó közös aláírásgyűjtésről a pártokkal, és szervezett együttműködésről sem tud.
 
  Gaskó István hozzátette: azért kérték a pártoktól, hogy ne a logóik mögül álljanak az ügy mellé, hogy ne rontsák a népszavazás sikerének esélyeit. „A szakszervezetek kezdeményezték ezt az ügyet és mi is fogjuk megvalósítani"- magyarázta a Liga elnöke.

Forrás: ATV