Újabb hőséghullám várható, ezért hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben, és még nem látszik a hőhullám vége. A különleges helyzetre való tekintettel a Piac és Profit összegyűjtötte, mire kell ügyelniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak a hőségriadó idején.

Immáron a negyedik hőségriadó következik: csütörtöktől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet. Frissítő, helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik. Az előrejelzések szerint a legmelegebb pénteken és szombaton lesz, a várható maximumok 33 és 37 Celsius-fok között alakulnak.(Ilyen meleg még sosem volt, mint idén.)
 
  Mivel az az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így a most kiadott riasztás meghosszabbítására is számítani lehet. A rendkívüli időjárás miatt ilyenkor fokozottan ügyelnünk kell egészségünkre a szabadidőnkben is, de különösen szem előtt kell tartaniuk a munkahelyeken a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt. A vállalatok egyébként egyre jobban figyelnek ezekre az előírásokra, de azért még bőven van szabálytalanság. Ezért összegyűjtöttük a legfontosabb előírásokat és szabályokat, amelyeknek a betartásával túlélhetjük a hőséget.
 
Mire ügyeljünk a zárt munkahelyeken?
 
  Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol a megfelelő munkahelyi klíma mesterséges szellőztetés, illetve légkondicionáló berendezés útján történő biztosítására nincs lehetőség, munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces (hőségriasztással, hőségriadóval járó időszakban ennél akár hosszabb időszakban) pihenőidők beiktatása történjen, melyet lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, lehetőleg komfortzónába eső, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen töltsék el a munkavállalók.
 
  A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, legalább félóránként a folyadékveszteség pótlására védőitalt, legalább 14–16 Celsius-fokra hűtött ivóvizet kell biztosítani higiénés követelmények betartásával (személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharak stb.). Este, éjszaka vagy a kora reggeli órákban érdemes átszellőztetni a helyiségeket friss levegővel. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35–39 °C közötti, a klimatizált munkahelyeken nem javasolt a túlzott légkondicionálás, mert könnyen megfázást okozhat. A mesterséges szellőző-berendezéseket és a légkondicionáló berendezéseket úgy kell beállítani, hogy a működésük során keltett légsebesség ne okozzon kellemetlen, egészségre káros légmozgást (huzathatást).
 
  A szellőztetés céljára szolgáló rendszerek és légkondicionáló berendezések esetén biztosítani kell a rendszeres karbantartásukat, amiről a készülék gyártója által készített gépkönyv ad iránymutatást. Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol a munkavállalók a tevékenység jellegéből adódóan hőterhelésnek vannak kitéve, az alkalmazott légtechnikai berendezések hatékonyságáról a megszokottnál gyakrabban kell meggyőződni, ellenőrizni kell a rendeltetésnek megfelelő működőképességüket, és gondoskodni kell a rendszeres és folyamatos műszaki karbantartásukról. Figyelembe kell venni, hogy ezeket a berendezéseket általában normál időjárási körülményekre tervezték, ezért hőhullámok idején hibamentes működésük esetén is előfordulhat – kapacitásuk miatt –, hogy a munkahelyi klímát nem tudják az elégséges mértékben komfortossá tenni, így ezeken a munkahelyeken is szükségessé válhat munkaszervezési intézkedések bevezetése.
 
Mire ügyeljünk a szabadban dolgozóknál?
 
  A munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében a munkáltatóknak rendszeresenpihenőidőt kell biztosítaniuk, lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatosságot biztosítva. Ahol nem áll rendelkezésre ilyen hely, ott lehetőség szerint gondoskodni kell megfelelő árnyékolással ellátott hely kijelöléséről, például sátorlapok alkalmazásával. A folyadékveszteség pótlására legalább 14–16 Celsius-fokra hűtött, ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani a higiénés feltételeknek megfelelően, személyenként, egyéni használatra kiadott ivópoharakkal biztosítva.
 
  A hőkimerülés, hőguta megelőzésére alkalmas lehet például a tarkót takaró fejvédő használata, a könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés – ahol a munka jellege megengedi – vagy a hideg vizes arc- és kézmosás. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell, főleg a magasban végzett tevékenységek során.
 
  A hőségriadó szempontjából kritikusnak tekinthető időszakban, 11–15 óra között fokozott körültekintéssel kell eljárni a balesetveszélyes és a magasban végzett munkáknál. A szaktárca munkafelügyeleti főosztályának felhívása szerint a lehetőségekhez képest módosítani kell az egyedüli munkavégzés szabályait, és ajánlott szem előtt tartani az életkori sajátosságokat, valamint a szervezet alkalmazkodóképességét, az aktuális tűrőképességet.
 
  Gondoskodni kell munkahelyi elsősegélynyújtó helyek kijelöléséről, az elsősegélynyújtás feltételeiről – különös tekintettel a hőségből adódó rosszullétekre –, valamint az ezekre vonatkozó tájékoztatásról is. A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra is, hogy panaszok (például fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal hagyják abba, és keressék fel a pihenőhelyet, szükség esetén igényeljenek elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást.
 
A gépek se bírják
 
  Nem csak az emberek, a gépek számára is plusz terhelést jelent a hőség. Figyeljünk rá, hogy amit lehet, helyezzünk át árnyékba, így nem fog túlforrósodni a számítógép sem – és a ventilátoroknak sem kell folyamatosan pörögnie, ami jelentős plusz fogyasztást jelentene.
 
  A legjobbat akkor tesszük, ha nem a hűtésre koncentrálunk, hanem megpróbáljuk elkerülni, hogy minden átforrósodjon – tehát előre árnyékolunk. Akár este, amikor hazafelé tartunk is figyeljünk rá, hogy indulás előtt húzzuk le a rolókat, így a reggeli napsütésben nem forró helyiségbe érkezünk majd.
 
Erre ügyeljenek a munkavállalók!
 
 Az öltözködéssel sokat könnyíthetünk a saját helyzetünkön. Bár a dress code kemény dolog, azért vannak lehetőségek kicsit nyáriasabbá tenni az öltözetet. A fehér például mindig beválik. Elegáns, divatos és tényleg visszaveri a napsugarakat. Az egyetlen, amire muszáj figyelni, hogy a biznisz megjelenésbe csak akkor fér bele, ha tényleg egyáltalán nem áttetsző az anyag.
 
 A szigorú dress code a nőknek minden üzleti szituációban harisnya viselését írja elő. A szabályok mostanra sokat lazultak, sokszor el lehet tekinteni ettől, de a legalább térdig érő szoknyához ragaszkodjunk! Ha nagyon hivatalos helyre megyünk, be kell vállalni a harisnyát – vagy a nejlonnál valószínűleg kellemesebb, vékony anyagú nadrágot.
 
  Férfiaknak érdemes lehet beszerezni egy világos anyagú öltönyt, sokat segíthet a hőségben. Fontos viszont, hogy a rövid ujjú ing egyszerűen tilos hivatalos megjelenés esetén! Az illemszabályok viszont megengedik, hogy egy-egy megbeszélés során levegye valaki a zakóját, és felhajtsa a hosszú ujjú ing ujját.
 
  Körülbelül 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is meg kell inni, ha nem érezzük szomjasnak magunkat. Érdemes viszont lemondani kávéról, teáról, mivel dehidratál.

Forrás: Piac és Profit